Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Luktproblem i Jakobstad på grund av störningar i UPM:s produktion

UPM:s cellulosafabrik kördes ner på fredag förmiddag på grund av ett elfel. Till följd av detta kan luktgaser inte behandlas som vanligt. Det kan medföra luktolägenheter till omgivningen under fredagen och veckoslutet, då fabriken körs igång igen.

Relaterat

UPM omställningsförhandlar i Villmanstrand

Skogsjätten UPM inleder omställningsförhandlingar som gäller de anställda vid cellulosafabriken, sågen och träenheten i Kaukas i Villmanstrand.

Bolaget förbereder sig på att permittera de anställda.

Syftet med omställningsförhandlingarna är att anpassa produktionen efter efterfrågan på marknaden.

370 anställda berörs av förhandlingarna. De eventuella permitteringarna skulle utföras i olika faser och pågå i maximalt 90 dagar totalt.

UPM i Jakobstad stannade på grund av strömavbrott i Sverige

Det omfattande elavbrottet i Sverige igår onsdag (26.4) orsakade ett driftstopp på UPMs cellulosafabrik i Jakobstad.

Elfrekvensen sjönk nära en kritisk gräns i stamnätet vilket ledde till automatiska skyddsåtgärder på cellulosafabriken. Det hela gick på en halv minut men det tog ett halvt dygn att köra igång fabriken igen.

Det plötsliga driftstoppet skadade inte några maskiner men orsakade luktproblemen. Vid tillfället blåste det dock ut mot havet.

Orsaken till det stora strömavbrottet i Sverige var ett serviceavbrott som ledde till att två kärnreaktorer tvingades stänga.

Källa: Ruotsin suuri sähkökatko aiheutti UPM:n sellutehtaan alasajon Pietarsaaressa – puolen minuutin häiriöstä puolen vuorokauden tehtaan ylösajo.

UPM avslutar sin verksamhet i Ryssland

Skogsindustribolaget UPM meddelar att det nu avslutat processen att dra sig ur Ryssland.

UPM:s fanerfabrik i Tjudovo och all annan verksamhet i Ryssland har nu sålts till Gungnir Wooden Products Trading. Parterna har enligt UPM kommit överens om att inte gå ut med köppriset eller andra detaljer om köpet.

UPM meddelade i mars i fjol att bolaget kommer att avsluta all sin verksamhet i Ryssland på grund av landets anfallskrig i Ukraina.