Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Rösta i bilen eller i valbussen – Raseborg vill göra röstningen tillgänglig för alla

I Ekenäs och Karis kan du förhandsrösta utan att stiga ur bilen - Spela upp på Arenan

Raseborg har under de senaste valen satsat på att göra förhandsröstningen mer tillgänglig. Staden ordnade drive-in-röstning på marknadsplanen i Ekenäs och idrottsplanen i Karis 23–24.3.

Det är många som har svårt att röra sig som kommer på drive-in-röstning, berättar Johanna Söderlund som är sekreterare i centralvalnämnden i Raseborg.

Drive-in-röstningen infördes under kommunalvalet på grund av pandemin men har fått fortsättning också i år. Bland dem som drive-in-röstar finns alla slags människor berättar valförrättare Jan Holmberg, men särskilt populärt har det varit bland dem som har svårt att röra sig och uppskattar att inte behöva stiga ur bilen.

Under lördag–måndag 25–27.3 kommer biblioteksbussen att röra sig i byarna i Raseborg. Då kommer det vara möjligt att förhandsrösta i bussen. Under förra riksdagsvalet var det 180 personer som förhandsröstade i valbussen.

Dessutom ordnas förhandsröstning i biblioteken i Karis, Pojo och Ekenäs. På lördag 25.3 är det dessutom förhandsröstning i marthahuset Villa Vera i Bromarv.

Johanna Söderlund har nyckeln till rummet där din förhandsröst sparas innan riksdagsvalet

15:30

Johanna Söderlund berättar att tre personer plockar upp valsedlarna i de olika förhandsröstningslokalerna i Raseborg varje kväll. De förvaras i ett låst rum och sorteras följande morgon.

Fredag 31 mars paketeras förhandsrösterna från Raseborg i 13 paket enligt röstningsområde, lördag 1 april kommer en bil som plockar upp dem. Rösterna räknas under valdagen på söndag.

Hela Nylands förhandsröster räknas på ett och samma ställe. Det här gäller under riksdagsval, EU-val och presidentval. Under kommunalval och välfärdsområdesval räknas förhandsrösterna i den egna kommunen.

På tisdag 28.3 är det sista dagen som det går att förhandsrösta. Själva valdagen är på söndag 2.4.