Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konsumtionsexpert: Undvik att köpa produkter som blivit väldigt mycket dyrare

Livsmedelsaffär i Stockholm.
Bildtext Liksom i Finland har maten blivit rejält dyrare också i Sverige.
Bild: AOP

Konsumenter kan pressa butikskedjorna att sänka priserna genom att undvika dyra produkter, säger konsumtionsexpert Juha Beurling-Pomoell. I Finland är S-gruppen den första kedjan att annonsera prissänkningar på mat för att få upp efterfrågan igen.

– Vi ser att årsinflationen på mat är skyhög, över 16 procent i Finland. Därför har trycket på att sänka matpriserna vuxit. Det har blivit nästan nödvändigt för många kedjor att bevisa att de står för billigare priser, säger Juha Beurling-Pomoell till Svenska Yle.

I Sverige meddelade butikskedjan Lidl i början av veckan att man sänker och fryser priset på hundra varor i sitt sortiment i syfte att dämpa inflationen.

Enligt Beurling-Pomoell handlar det delvis om marknadsföring men delvis om ett äkta tryck att kunna sälja mat.

Frukt och grönt går inte åt

Liksom svenskarna har också finländarna fått känna av den hårresande höjningen av livsmedelspriser under det senaste året.

I Finland var S-gruppen först ute av kedjorna att meddela om ett liknande drag som Lidl i Sverige. Man sänker priset på cirka 400 varor, med kring fem procent.

Det gäller främst utländska produkter som säljs som gruppens egna märken.

Till HBL motiverar direktör Sampo Päällysaho draget med att till exempel åtgången på frukt och grönt har minskat.

Ingen vet om prishöjningarna är motiverade

Juha Beurling-Pomoell, konsumtionsexpert

Priserna började stiga i fjol våras och takten har ökat. Från juni i fjol har prisstegringen i kategorin livsmedel och alkoholfria drycker legat på över tio procent på årsbasis, i stort taget varje månad. De senaste månaderna har stegringen varit kring 16 procent.

– Ingen vet exakt om prisstegringen är motiverad. Ibland är ökningarna inte motiverade, utan kedjorna försöker öka priserna i samband med den övriga inflationen, eftersom människor accepterar höjningarna lättare då, säger Beurling-Pomoell.

Med att sänka priserna kan butikskedjorna hjälpa till med att stävja inflationen, som låg på 8,8 procent i februari. Också den enskilda konsumenten kan påverka.

– Därför är det viktigt att konsumenter gör prisjämförelser och undviker att köpa produkter som har blivit jättemycket dyrare. På det sättet kan konsumenterna öka på trycket så att kedjorna så småningom blir tvungna att sänka priserna, sammanfattar Beurling-Pomoell.

Den dyra maten blir ännu dyrare – men mot våren vänder det

15:36

Diskussion om artikeln