Norsk polis identifierar utsatta områden enligt svensk modell – Finland sticker ut i nordisk jämförelse
Finland är det enda stora landet i Norden där polisen inte officiellt klassificerar områden som utsatta. Oslopolisen har med Sverige som förebild identifierat sex områden som utsatta.
Polisen i Norges huvudstad Oslo har pekat sex utsatta områden där insatser mot vapen- och narkotikahandel ska trappas upp, skriver tidningen Klassekampen.
Termen utsatta områden kommer från Sverige. Där har polisen sedan 2015 använt sig av begreppet för att beskriva ett geografiskt avgränsat område eller stadsdel med låg socioekonomisk status och kriminell påverkan på lokalsamhället.
I Sverige har polisen identifierat 63 utsatta områden i 23 olika städer.
– Vi har tittat på levnadsvillkorsindikatorer som vi vet att bidrar till att skapa utmaningar, säger enhetschef John Roger Lund på Oslopolisen till Klassekampen.
Enligt Lund handlar det områden där det bor många personer med låg inkomst, låg utbildning och personer som nyss flyttat till Norge.
Polisen ser också på antalet polisuppdrag i områdena och registrerade kriminalfall. Enhetschef John Roger Lund utesluter inte att fler områden kan klassificeras som utsatta i framtiden.
– Fler sårbara områden kan avslöjas med hjälp av analys och underrättelser, säger han till Klassekampen.
Identifierar områden enligt svensk modell
Som hjälp för att identifiera nya utsatta områden har polisen kontakt med en forskargrupp vid polishögskolan i Oslo.
Den svenska kriminologen Manne Gerell är en del av gruppen som hjälper den norska polisen.
– Just nu arbetar vi med att göra analyser av vad som kan vara utsatta områden i Norge, baserat på liknande analyser i Sverige och Danmark, säger han till Klassekampen.
Målet för polisen är att genom att ha en ökad närvaro och kunskap om vissa områden gå in exempelvis före det sker en skjutning. Den här kunskapen ska de få tack vare samarbete med lokalbefolkningen, näringslivet och andra aktörer.
Finland sticker ut – identifierar inte områden som utsatta
Också i Danmark klassar man vissa områden som utsatta eller som parallellsamhällen. Det här i enlighet med den danska ghettolagstiftningen som infördes 2018.
I Finland har polisen inte officiellt klassificerat områden som utsatta, trots att det enligt Svenska Yles granskning finns en oro för en liknande utveckling i Finland som i Sverige.
– Vi vill inte ge gatugängen extra marknadsföring, så att vi i offentligheten skulle nämna gängen vid namn eller berätta i vilka stadsdelar de finns, säger Markku Heinikari, kriminalöversinspektör på Helsingforspolisen till Svenska Yle.
I Sverige fortsätter gängkriminaliteten att eskalera – nu oroar sig många för att det kan gå likadant i Finland
Ungdomsgäng rånar och förnedrar jämnåriga. Samtidigt går unga vuxna ihop i kriminella gatugäng, där man inte ens drar sig för att skjuta. Vad är det som händer?