Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland i nytt flygvapensamarbete med nordiska grannar – 250 stridsflygplan ska ha en avskräckande effekt mot Ryssland

Uppdaterad 27.03.2023 13:04.
De nordiska flygvapencheferna sitter på rad vid ett bord framför sina flaggor. Alla klädda i militäruniform.
Bildtext De nordiska flygvapencheferna. Från vänster generalmajor Juha-Pekka Keränen, generalmajor Jonas Wikman, generalmajor Rolf Folland och generalmajor Jan Dam.
Bild: AIRCOM Allied Air Command

Finland, Norge, Sverige och Danmark ska enligt en ny avsiktsförklaring bli bättre på att verka gemensamt. Den gemensamma luftstyrkan är i samma storleksklass som Storbritanniens eller Frankrikes, enligt Aftenposten.

Tillsammans har Finland, Sverige, Norge och Danmark ungefär 250 stridsflygplan, vilket gör att ett gemensamt luftförsvar kan fungera avskräckande, skriver norska Aftenposten.

– Det här blir en väldig kraft som verkar avskräckande för vilken angripare som helst och som kommer ge den nordiska befolkningen trygghet, säger generalmajor Rolf Folland, chef för det norska flygvapnet, till Aftenposten.

Tillsammans med de övriga cheferna för de nordiska flygvapnen skrev Folland under en avsiktsförklaring den 16 mars i tyska Rammstein om att stärka samarbetet länderna emellan.

Lockheed Martinin F-35 hävittäjä kiitoralla Turku Airshow:ssa kesäkuussa 2019.
Bildtext Finland, Danmark och Norge kommer inom några år alla att ha amerikanska F-35-plan. Sverige har Saabtillverkade Gripenplan.
Bild: Copyright © 2019 Lockheed Martin Corporation

Samarbetet fullföljt nästa vinter

Enligt det finska flygvapnets pressmeddelande innebär avsiktsförklaringen att länderna ska utveckla den gemensamma verksamheten enligt fyra riktlinjer:

  • integrerad ledning, planering och genomförande av flygoperationer,

  • ett flexibelt och hållbart stödsystem,

  • gemensam situationsmedvetenhet i luften,

  • gemensam skolnings- och övningsverksamhet.

Samarbetet är tänkt att inledas så snart som möjligt och vara nära fullföljt vintern 2024 i samband med övningen Nordic Response.

Trots att avsiktsförklaringen för länderna närmare varandra och ska underlätta gemensamma operationer ska ländernas stridsflygplan fortfarande ledas nationellt.

– Målet är att planera hur de fyra ländernas luftstyrkor kan användas effektivt tillsammans i alla lägen. Det finns inget mål för en sådan organisationsförändring att alla flygvapen skulle förenas under en ledning, säger Finlands flygvapenchef Juha-Pekka Keränen till Yle.

Viktigt med gemensamt försvar i Norden

Enligt Rolf Folland ser de nordiska länderna att Ryssland har förmågan och viljan att använda militärt våld mot sina grannar. Det gemensamma luftförsvaret är ett sätt att svara på Rysslands aggression.

– Som nära grannar till Ryssland är det därför viktigt att bygga en kombinerad förmåga som faktiskt är en angripare som Ryssland måste ta hänsyn till i sina beräkningar, säger Rolf Folland till Aftenposten.

bild över norden och ryssland på natten
Bildtext Det nordiska försvarssamarbetet förväntas bli ännu närmare i och Sveriges och Finlands stundande Natomedlemskap.
Bild: Planet Observer/UIG/Shutterstock

Redan nu har de nordiska länderna ett nära samarbete när det kommer till försvarsfrågor. I november undertecknade Finlands, Sveriges och Norges försvarsministrar en uppdaterad trilateral avsiktsförklaring med målet att ytterligare stärka samarbetet.

Fokus för det trilaterala samarbetet är att utöka och stärka samarbetet inom den operativa planeringen, särskilt i de norra delarna av Finland, Sverige och Norge.

Artikeln uppdaterad 27.3.2023: Kommentar av Juha-Pekka Keränen till Yle.