Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hamnoperatören Rauanheimo säger upp 15 i Karleby

Järnpellets vid Djuphamnen i Karleby.
Bildtext Importen av rysk järnpellets har varit en viktig del av hamnens verksamhet. På grund av sanktionerna mot Ryssland har det uteblivit.
Bild: Ida-Maria Björkqvist / Yle

Hamnoperatören Rauanheimo i Karleby har inte lyckats ersätta trafiken från Ryssland med nya godsströmmar och tvingas därmed till permitteringar och uppsägningar.

Omställningsförhandlingarna vid hamnoperatören Rauanheimo är avslutade och resultatet är att 15 anställda i Karleby får gå. Dessutom går man in för ett roterande permitteringssystem till årets slut, vilket sparar in 13 årsverken.

Tidningen Keskipohjanmaa var först med nyheten.

Hamnoperatören tvingas minska på personalen på grund av att trafiken till Ryssland har upphört. Järnpelletsen som importerades från Ryssland var hamnens största enskilda varuparti.

Omställningsförhandlingarna inleddes i slutet av förra året. Förhandlingarna drog ut på tiden på grund av stuvarnas strejk.

Bolaget sysselsatte kring 120 arbetare innan Rysslands anfall mot Ukraina.

Som mest utgjorde trafiken till Ryssland 60 procent av all trafik i Karleby hamn. Till exempel 2018 fraktades det 4,5 miljoner ton järnpellets via Karleby hamn.

Artikeln är en översättning av Yle Kokkolas artikel Satamaoperaattori Rauanheimo irtisanoo Kokkolassa 15 työntekijää ja ottaa käyttöön kiertävät lomautukset skriven av Ari Vihanta. Översättning Juho Teir.