Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vargpar kan etablera sig på Kimitoön – ensam varg rör sig fortfarande i Pargas

Uppdaterad 24.03.2023 15:48.
Varg i Ähtäris djurpark.
Bildtext Arkivbild på en varg. Det är inte den här individen, som rör sig i Pargas.
Bild: Pasi Takkunen / Yle

Det finns indikationer på att ett vargpar rör sig på Kimitoön, vilket kan betyda valpar i sommar. Samtidigt har folk fortsättningsvis sett den ensamma vargen på olika ställen i Pargas.

Det berättar vikarierande jaktchef Jörgen Hermansson vid Finlands viltcentral.

På torsdagen rörde sig den ensamma vargen på Ålön och sågs exempelvis på åkrarna i Sunnanberg i Pargas. Vargen har också setts på Stormälö och vid Lillmälö färjefäste. Vargen rör sig alltså på stora områden i Pargas.

Enligt Hermansson ser det ut som om det kan vara frågan om en vuxen varg med tanke på karaktärsdragen i pälsen. Det är ändå troligen frågan om en yngre individ. Det är möjligt att vargen har lämnat den flock, som den föddes i och att den nu söker ett eget revir.

– När en varg lämnar flocken så vill den hitta en partner och ett ställe att slå sig ner på.

Upp till 80 procent av Egentliga Finland har ett vargrevir

I sig är det inte oväntat att en varg rör sig i Pargas. Det finns flera vargrevir i Egentliga Finland och egentligen finns det rätt få ställen i landskapet, där vargen inte skulle ha etablerat sig, säger Hermansson. Pargas har varit ett av de ställen, som inte har ett vargrevir. Området är inte optimalt för vargen, eftersom området inte är tillräckligt stort för den.

Enligt Hermansson behöver man inte vara orolig för vargen. Den rör sig ensam och jagar exempelvis hjortar, mårdhundar och harar. Om man lyckas se den, så ska man hålla sig lugn och dra sig tillbaka vid behov. Men man behöver inte vara rädd och det är speciellt att ens få se en varg, säger Hermansson.

Hittills inget skäl till oro - men viktigt att följa med beteendemönster

Vargen har också väckt oro bland en del invånare i Pargas. Men enligt Hermansson har vargen inte hittills betett sig på ett oroväckande sett. Pargas är tätt bebyggt och vargen har få områden, där den kan röra sig ostört.

- Det att en varg står längre bort på en åker är inte ett avvikande beteende, säger Hermansson.

Det är ändå bra att få in observationer om vargen. Det är också bra att veta om den ändrar sitt beteende. Ett avvikande beteende är exempelvis att vargen besöker gårdar upprepade gånger och söker sig till människor, säger Hermansson.

- Om den kommer emot och visar intresse för människor eller hundar, så ska man ringa nödnumret 112, säger Hermansson.

Om vargen visar ett avvikande beteendemönster, så försöker myndigheterna och den lokala jaktvårdsföreningen i första hand skrämma bort vargen innan övriga åtgärder vidtas.

Vargpar kan röra sig på Kimitoön

Den här vintern har det också funnits tecken på att ett vargpar rör sig på Kimitoön och delar av Sagu. Om så är fallet, så kan vargparet få valpar i sommar, säger Hermansson.

- Det finns indikationer på att ett vargpar har bildats på Kimitoön, säger Hermansson.

Har du sett vargen? Berätta om dina upplevelser i kommentarsfältet eller kontakta oss på aboland@yle.fi

Diskussion om artikeln