Busschaufför Mats Karlsson tycker det är viktigt att ta hänsyn till passagerare som är barn: "Som vuxen har man ett ansvar"
Det är ledsamt att se nyheter om situationer då barn blir bemötta dåligt i busstrafiken, tycker Mats Karlsson. Han hoppas att flera busschaufförer skulle ha ett brinnande intresse för kundservice.
Yle Åboland rapporterade tidigare i veckan om osakligt bemötande och irriterade busschaufförer på bussarna mellan Pargas och Åbo. Bland annat har det upprepade gånger skett att barn och unga tvingats stiga av bussarna.
Mats Karlsson har arbetat som busschaufför i snart 20 år. Just nu jobbar han i Tammerfors och kör bussar i både stads- och fjärrtrafik. Enligt honom är det ledsamt att läsa om dylika händelser i nyheterna och då det gäller barn är situationen ännu känsligare.
– Barn är barn och som vuxen har man ett helt annat ansvar. Man kan ju inte lämna ett barn bara för att barnet kanske inte har rätt biljett, säger Karlsson.
Han påpekar att det är den vuxna som bär ansvar över att barn har rätt biljett. Ifall det förekommer ett problem kan istället man be barnet skicka hälsningar hem eller be sin chef att ta itu med det, tycker Karlsson.
– Det ska inte gå ut över barnen. Oberoende om det är frågan om barn eller vuxna så borde man kunna se situationen ur kundens synvinkel.
Mats Karlsson påpekar att det är viktigt att barn får positiva erfarenheter av kollektivtrafiken, eftersom de är framtida kunder.
– Om de får dåliga erfarenheter som barn, så använder de inte sig av kollektivtrafiken i framtiden heller.
Önskar att de som söker sig till yrket är intresserade av kundbetjäning
För att bli busschaufför måste man utbilda sig i ett halvår berättar han. I utbildningen ligger det inte så stort fokus på själva kundbetjäningen, menar Karlsson, utan det får chaufförerna ofta lära sig i samband med jobbet.
Karlsson säger att han själv hoppas att de personer som vill jobba som busschaufför skulle vara intresserade av kundbetjäning. Han tycker det är synd att det finns personer som kanske inte har ett brinnande intresse för kundbetjäning.
– Det är ett yrke som går ut på kundbetjäning. Förstås är ju uppgiften att personer kommer från plats A till B, men det går ut på att möta människor och svara på deras behov att resa.
Trafiken har ökat och väglaget har blivit sämre – annars är yrket sig likt förr
Hur stressigt arbetet som busschaufför är, är individuellt menar Karlsson.
– Jag kan förstå att en del nya chaufförer känner mer stress i början, men ju längre tid man har jobbat så slutar man stressa över saker och ting.
Skulle du säga att busschaufförernas arbetsbörda blivit större?
– Visserligen ja, det har införts så mycket olika slags biljetter och det är mycket som man måste lära sig att komma ihåg. Samtidigt är det sådant som upprepas så ofta att det snabbt blir rutin.
Utöver det påpekar han att väglaget är mycket sämre nuförtiden än då han inledde sitt arbete som busschaufför. Också trafikmängden har ökat och det har blivit mer rusning.
Yrket i sig tycker han inte har förändrats så mycket.
– Själv strävar jag till att vara den chaufför jag själv skulle vilja åka med, det har varit mitt motto. Jag vill se på mitt yrke och min roll som sådan att jag är den som förverkligar resan.
