Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Nya ägaren till Lemminkäinens tempel i Sibbo: ”Seriösa mytforskare och vetenskapsmän är välkomna”

Ingången till Lemminkäinens tempel.
Bildtext Sedan 1980-talet har Ior Bocks följare letat efter en skatt under berget i Gumbostrand. Ingenting har hittats.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

Den nya österrikiska ägaren till den så kallade Lemminkäinens tempel i Gumbostrand i Sibbo vill fortsätta utforska bergets hemligheter.

För en vecka sedan såldes tomten som berget ligger på för 260 000 euro.

Den nya ägaren, som går under pseudonymen V, vill ännu inte avslöja för den stora allmänheten vem hen är, men Yle Östnyland känner till personens namn. Hen är konstnär och bor i Österrike.

Till redaktionen skriver personen att tanken är att bevara grottan som en fornlämning med målet att främja yrkesmässig forskning och dokumentation.

Det kommer inte att byggas fastigheter eller någon annan kommersiell konstruktion på tomten.

Johan står på en sten, omringad av vatten inne i Lemminkäinens tempel.
Bildtext Så sent som i fjol sommar har ivriga anhängare av Bocksagan jobbat med att gräva i grottan under berget. Med jämna mellanrum fylls den av vatten som försvårar arbetet.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

”Platsen utstrålar energi. Det är viktigt att bevara Lemminkäinens tempel enligt etiska krav på kultur, natur och naturliga varelser”, skriver ägaren i ett mejl till Yle Östnyland.

Seriösa mytforskare och vetenskapsmän kan ansöka om lov att få forska vidare gällande templets historia.

Men endast professionella arkeologer är välkomna på plats för att undvika möjliga olyckor. Det kommer inte heller att sprängas något mera i grottan, en metod som användes på 1990-talet.

Johan kävelee sisään Lemminkäisen temppelin suuaukosta.
Bildtext Ett yogaföretag har ägt marken i Sibbo i drygt 20 år, men valde i höstas att sälja markerna av ekonomiska skäl.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

”Vid något skede i framtiden ska vi skanna hela området, och vi kommer att dela med oss av vad vi hittar med alla vänner av templet.”

Den nya ägaren skriver att hen först nyligen har fått höra om excentrikern och Sibbobon Ior Bocks saga om templet. Hen blev kontaktad av folk som önskade att den nya ägaren skulle ta på sig ansvaret för templets framtid.

Ägaren lovar skicka mera information om planerna inom de närmaste veckorna.