Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Valdebatt eller diskussion? Partierna i Österbotten kör slutspurt inför valet

Uppdaterad 25.03.2023 10:34.
Överblicksbild av valpanel med kandidater i bakgrunden och åhörare i förgrunden
Bildtext Då partierna ordnar sina egna diskussionstillfällen är tonen vänligare, även om kandidaterna försöker överträffa varandra för att vinna väljarnas förtroende. Svenska folkpartiet ordnade en valdiskussion i Vasa på torsdag kväll.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Valkampanjerna går på högvarv runt om i Österbotten – och vi besökte några valtillställningar där riksdagskandidaterna mötts för att ventilera värderingar och prioriteringar.

Kampen som väljarnas förtroende trappas upp ju närmare valdagen vi kommer. Även om förhandsröstningen kommit igång, drar valtillställningarna stora folkmängder, som vill bekanta sig med kandidaterna men också ställa frågor till partierna.

Denna vecka har valjippona avlöst varandra i Österbotten och karaktären varierar. Medan Jakobstads gymnasium samlat alla riksdagspartier, utom Rörelse Nu, avverkar partierna också många egna evenemang där enbart egna kandidater deltar.

Det behövs mera morot och mindre piska

Jacob Storbjörk, riksdagskandidat SDP

På torsdag kväll ordnade Svenska folkpartiet i Österbotten sin egen paneldiskussion med tolv av partiets kandidater på plats för att ventilera några av de mest omdiskuterade frågorna. Utmaningar inom vården varvades med lantbrukspolitik och utbildning.

– Nog är det landsbygdsfrågorna som är viktiga i den här regionen och som jag kan och som de som bett mig ställa upp vill att jag försvarar, säger Christoffer Ingo, som kandiderar för SFP.

Sysselsättningen en stor fråga

Han betonar att partiet i egenskap av regeringsparti tryggat att Österbottens intressen bevakats nationellt och vidhåller att det också är målsättningen efter detta val.

Profilfoto av man i mörk kavaj
Bildtext Christoffer Ingo vill försvara glesbygden och lantbruket i sin kampanj.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Jacob Storbjörk som är kandidat för Socialdemokraterna efterlyser ett snällare samhälle och fungerande vardag, där allt från vård till infrastruktur är i skick.

– Vi vill successivt höja sysselsättningen, för det genererar mera skatteintäkter för välfärden och vården.

Han understryker att man förutom arbetskraftsinvandring också behöver hjälpa de osysselsatta att komma ut i arbetslivet.

– Det behövs mera morot och mindre piska, säger Jacob Storbjörk.

En man med mörkblå kofta står i en foajé och tittar rakt in i kameran.
Bildtext Arbetskraftsinvandring behövs, men de ska kunna sättas rakt i jobb utan omskolning, anser Jorma Malinen som kandiderar för Sannfinländarna.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Sannfinländarna har förhållit sig skeptiska till invandring generellt. Dock finns det en förståelse för att den österbottniska arbetskraftsbristen kräver inflyttade.

– Det behövs så många som det behövs, bara de har pass och arbetstillstånd, så de kan komma ut i arbetslivet genast utan omskolning, säger Jorma Malinen som kandiderar för Sannfinländarna i Vasa valkrets.

Vindkraften delar åsikterna

En vattendelare mellan partierna är ändå energifrågorna. Vindkraften som kraftigt byggs ut i Österbotten får stöd av SDP och SFP.

Våra skogar börjar bli fullt utbyggda med vindkraft

Christoffer Ingo, riksdagskandidat SFP

Bägge kandidater understryker ändå att utbyggandet ska ske ansvarsfullt. Christoffer Ingo anar att gränsen kan vara nådd med hur många möllor det ryms på land i landskapet.

– Ute till havs så gäller det att vänta och se hur mycket som lämpar sig, att här vill jag inte ta ställning till något enskilt projekt, säger han.

Sannfinländarna har yrkat på en time out för utbyggnaden av vindkraft, och Jorma Malinen säger sig stödja kraven på ny lagstiftning för vindparker.

– Och gällande havsparkerna är jag nog mycket kritisk, säger Malinen.

Bro över Kvarken?

Inget av de tre partiernas kandidater vill direkt uttala sig om hur mycket statliga pengar som kunde satsas på en bro över Kvarken. Och medan både Storbjörk och Malinen rätt långt avskriver projektet som orealistiskt, säger Christoffer Ingo:

– Bron kommer att byggas, men när och med vilka pengar, så är det för tidigt att säga.

Överblicksbild av valpanel med kandidater i bakgrunden och åhörare i förgrunden
Bildtext Vårdfrågor, utbildning och energi är heta ämnen på alla valtillställningar.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Sammanlagt 15 partier ställer upp 161 kandidater i Vasa valkrets. De 16 mandat som representerar regionen i riksdagen i dag delas mellan sex partier.

Vi kommer att ta ett mandat till i Vasa valkrets

Jorma Malinen, riksdagskandidat Sannf

Hur den paletten ser ut i nästa regering klarnar nästa söndag, men samtliga tre kandidater är hoppfulla för det egna partiets del.

– Det kommer att gå bra. Vi tar ett mandat till, men inte två, säger Jorma Malinen om Sannfinländarnas tippade valframgång.

En grupp mänskor sitter uppradade i en valdebatta i ett auditorium
Bildtext Elevkåren på Jakobstads gymnasium hade samlat kandidater från sju partier till valdebatten i torsdags.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Jacob Storbjörk säger att Österbotten har en vågmästarroll mellan de tre stora partierna och hoppas själv att partiet med Sanna Marin i spetsen får ett fortsatt förtroende som statsministerparti.

– Det vore bra för Österbotten och också jätteviktigt för svenskan, för jag tror inte att svenskans ställning stärks under Petteri Orpo (Samlingspartiets ordförande) eller Riikka Purra (Sannfinländarnas ordförande).

SFP har i nuvarande regering fyra invalda från Vasa valkrets. Christoffer Ingo förutspår att antalet representanter behålls.

– Jag utgår från att ställningarna hålls, men med ett kännbart ökat förtroende, säger Christoffer Ingo.