Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem vill du ska bli Lyssnarnas sommarpratare 2023? Nu kan du rösta!

Uppdaterad 19.04.2023 15:21.
Fem polaroid bilder ligger utspridda mot en grön bakgrund. På bilderna syns Eva-Lotta Backman, Gustaf Westerholm, Katja Salmi, Josefin Walk Stenman och Leena Nikkari-Östman.
Bildtext Här är årets fem finalister. Vem av dem vill du höra i Yle Vega i sommar?
Bild: Privat, Emma Sundh, grafik: Yle / Clas Christiansen

Kampen om att rädda livet på sina ofödda barn, en vardag nära våldsamma människoöden och hur klimakteriet kan överraska – bland annat det här kan du få höra mera om i sommar. Här är årets fem kandidater för Lyssnarnas sommarpratare.

Hur känns det att törsta efter sin finska identitet? Eller att vara den första som hör om grova övergrepp? Hur är det att få både glädjebesked om efterlängtade tvillingar och om deras dystra diagnos? Vad händer i kvinnokroppen under klimakteriet? Hur är det att vara alkoholistdotter och medberoende?

Vem och vad vill du höra mera om? Du väljer vem som blir Lyssnarnas sommarpratare 2023 och nu får du rösta på din favorit bland våra fem kandidater!

Kandidat 1: Katja Salmi

Lyssnarnas sommarpratare Kandidat 1 Katja Salmi

Programmet är inte längre tillgängligt

Katja Salmi, bor i Sverige, men hemma i Finland.

”Det här är en historia om att ha Finland som största intresse, förebild, kanske mitt livs kärlek. Jag är en sverigefinsk 18-årig politiker, entreprenör och finsklärare som är törstig efter svar på halva min identitet, bakgrund, kultur och familj. Jag vill berätta om identitet, självförverkligande och sisu och om hur jag gick från att skämmas och gömma min finska sida till att vara stolt över den.”

Kandidat 2: Josefin Walk Stenman

Lyssnarnas sommarpratare Kandidat 2 Josefin Walk Stenman

Programmet är inte längre tillgängligt

Josefin Walk Stenman, från Dalsbruk i Kimitoön, bosatt på Åland.

”Mitt sommarprat kommer att handla om hur det är att arbeta inom området våld i nära relation, om vilka livsöden man kan möta och hur man påverkas av att vara första instans att höra om grova övergrepp. Jag lyfter dem jag försöker värna mest om, barnen. Våld i nära relation är allvarligt och vi måste våga hjälpa. Jag kommer också att tala om hur allt började och om att man aldrig ska ta något för givet.”

Kandidat 3: Gustaf Westerholm

Lyssnarnas sommarpratare Kandidat 3 Gustav Westerholm

Programmet är inte längre tillgängligt

Gustaf Westerholm, från Karis, bosatt i Korsholm.

”Tänk dig att du får alla rätt på lotto: glädjen, euforin och planerna. Bara för att bli rånad då du är på väg hem från banken. Den känslan fick jag och min familj uppleva. Sannolikheten att bli gravid med enäggstvillingar är väldigt liten, att barnen därtill drabbas av TTTS-syndrom ännu mindre, men desto allvarligare. Det svänger mellan glädje och sorg, förtvivlan och hopp, vi tar oss till och med en sväng via dödsrikets portar.”

Kandidat 4: Eva-Lotta Backman

Lyssnarnas sommarpratare Kandidat 4 Eva-Lotta Backman

Programmet är inte längre tillgängligt

Eva-Lotta Backman, Esbo.

”I mitt sommarprat talar jag om vad som händer i klimakteriet då hormonerna dalar och hur man kan hitta tillbaka till sig själv. Jag talar om varför klimakteriet är så tabubelagt och om varför en del mår väldigt dåligt, om sömnbrist, skam, utmattning, viktproblem, vallningar, hjärndimma och mycket annat. Jag delar med mig av både mina egna erfarenheter och dem jag hört som klimakteriecoach. Och om extremidrott och vikten av återhämtning.”

Kandidat 5: Leena Nikkari-Östman

Lyssnarnas sommarpratare Kandidat 5 Leena Nikkari-Östman

Programmet är inte längre tillgängligt

Leena Nikkari-Östman, Maxmo skärgård.

”Jag vill berätta om min mamma och öka förståelsen för sjukdomen alkoholism. Min berättelse handlar om att vara dotter och syster till en alkoholist och om att vara medberoende. Om sorgen att vara tvungen att se sin förälder sakta ta livet av sig och om hur alkoholism påverkar så många fler än den som dricker. Det är en brutalt ärlig skildring kryddad med humor, som jag hoppas kan hjälpa andra.”

Tack för alla bidrag! Nu är finalisterna utsedda.
Du kan påverka genom att rösta fram din favorit!

Din tur att lyssna och rösta

Så här röstar du: Klicka på den person du vill höra mera av och tryck sedan på rösta-knappen längst ner. Till vänster om kandidatens bild syns en liten cirkel som du ska klicka på för aktivera valet. Sedan klickar du längst ner på ”Rösta”.
Rösta senast tisdagen den 11 april kl 23:59 då vi stänger omröstningen.
Du måste logga in med Yle profil för att kunna rösta.
Har du frågor? Då kan du mejla sommarpratare@yle.fi
Här kan du lyssna på bidragen och bestämma vem som är din favorit:

Tack för din röst

Tack för att du deltar!
Håll ögon och öron öppna lördagen den 15 april då vi i direktsändning i Yle Vega ringer upp vinnaren.
Torsdagen den 15 juni publiceras namnen på alla Yle Vegas sommarpratare.

Mer om ämnet på Yle Arenan