Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kulturfolket i Lovisa ordnar matiné för Villa Biaudet – residensets tidigare författare deltar i programmet

Villa Biaudet i vinterskrud.
Bildtext Författarresidensets framtid avgörs i vår. Arkivbild.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Ett tiotal författare som bott i Villa Biaudet medverkar vid en manifestation för huset. Dramatikern Joakim Groth betonar att residensets betydelse är stor för hela författarkåren.

Lördagen den 1 april ordnar kulturfolket i Lovisa en matiné för att visa sitt stöd för författarresidenset Villa Biaudet.

Finlands svenska författareförening som äger huset funderar på att sälja det eftersom det upplevs dyrt att renovera. Beslut om husets framtid fattas på författarföreningens årsmöte den 22 april.

Bakom Matiné Villa Biaudet står författaren Ulla-Lena Lundberg, teaterchefen Dan Henriksson och kulturprofilen Thomas Rosenberg.

– Vi försöker visa att det faktiskt finns många som är allvarligt oroade över planerna på att eventuellt sälja fastigheten och upphöra med författarresidenset som funnits här i Lovisa sedan 1970, säger Rosenberg.

Thomas Rosenberg bland böcker.
Bildtext Kulturarbetaren Thomas Rosenberg hoppas att Villa Biaudet får fortsätta som författarbostad i Lovisa. Arkivbild.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Avsikten är inte att ordna en paneldebatt eller utpräglad manifestation utan att visa att det finns ett starkt stöd för verksamheten och att det finns många i Lovisa som är oroade.

– Det är inte tänkt att vi ska brottas om villans framtid utan vi ska lyssna på författares texter och musik och uttrycka vårt stöd, säger Rosenberg.

I matinén, som hålls i Societetshuset, deltar ett flertal författare som tidigare bott i huset med uppläsning ur sina verk, bland annat Bengt Ahlfors, Johan Bargum, Kjell Lindblad, Jan-Christer Wahlbeck, Tom Paxal och Marianne Backlén.

Teaterchefen Dan Henriksson läser texter av framlidne Claes Andersson.

Det är däremot inte aktuellt att besöka Villa Biaudet.

– Det är inte planerat för vi har helt enkelt inte nyckel dit och möjligheten har heller inte erbjudits oss. Författarna kommer hit i en hyrd buss från Borgå och far tillbaka efter tillställningen, säger Rosenberg.

Villan inspirerar författarna

Villa Biaudet och stadsmiljön har inspirerat flera författare. Marianne Backléns Lovisaskildring Bastionerna är ett resultat av vistelsen. Staden är också spelplatsen i Joakim Groths sextiotalsskildring Världen enligt Edi.

Groth bodde i Villa Biaudet 1982–1985 och uppskattade stort det vackra läget med utsikt över Lovisaviken där författare kan arbeta i lugn och ro.

– Den var dels lämplig för mig för att jag skrev på en roman som delvis utspelade sig i Lovisa så jag fick miljökännedom på köpet. Den sortens koncentration som jag fick under åren där hade jag inte haft någonsin före det.

Joakim Groth är förhindrad att delta i matinén men var på sin tid starkt engagerad i den lokala amatörteatern, ledde kurser vid medborgarinstitutet och var aktiv i miljörörelsen.

– Det hände saker i staden som intresserade mig och som jag var aktiv i. Jag kom från Helsingfors och Åbo till en liten stad och det var någonting helt annat. Man kom in i all stadens kulturliv och miljöaktivitet. Också det var en kulturell eller social upplevelse att vara en del av ett mindre sammanhang.

Joakim Groth på Svenska Teatern, 2020.
Bildtext Joakim Groth hör till de många författare som bott i Villa Biaudet sedan 1970-talet. Arkivbild.
Bild: Janne Lindroos / Yle

Under åren Groth vistades i Lovisa satte man bland annat upp en teaterpjäs som handlade om att bevara ett äldre område i början av Kvarnåsen. Societetshuset stängde också under tiden Groth bodde i staden.

Kontakten mellan författarna i Villa Biaudet och staden har sedan varierat under åren. Vissa författare har engagerat sig mycket i stadens kulturverksamhet, medan andra föredragit en mer tillbakadragen tillvaro.

– Men det har varit ett ställe som inte är ett pris för äldre meriterade författare utan det har varit möjligt för vilka författare som helst att ansöka om det, så det har gett en tryggad arbetsmiljö för tre år. Det är det primära, säger Groth.

Få residens för författare i Svenskfinland

Groth betonar att det inte riktigt finns liknande bostäder av det här slaget för finlandssvenska författare på annat håll.

– Diktarhemmet är på sätt och vis ett pris för äldre meriterade författare och är på livstid. Så finns Abrams i Österbotten som är lite liknande. Sen finns det möjlighet att få tillgång till en lägenhet för kortare tider i Vasa och residens utomlands, säger Groth.

I praktiken är det endast Villa Biaudet och författargården Abrams i Andkil, Vörå som beviljas som stipendiebostäder för finlandssvenska författare.

– Det är en stor förlust av att bli av med det för det finns ingen motsvarighet i södra Finland.

Groth framhåller att beslutet om författarbostadens framtid därför är en fråga som är större än bara författarföreningen.

– Jag tänker att det här är, förutom betydelsen av ett författarhus, ett kulturminnesmärke och det är synd om det skulle försvinna.

Groth talar för att en kulturinstans i likhet med författarföreningen är lämpligast att förvalta fastigheten, men att beslutet i april också måste basera sig på ekonomiska och praktiska resurser för att ta ansvar för huset.

Matiné Villa Biaudet hålls i Societetshuset i Lovisa klockan 13–15.30 lördagen den 1 april.

Diskussion om artikeln