Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Förvandla överbliven gröt till mättande plättar – har du lite tid över kokar du ihop en het tjinuskisås medan du steker

Ett svart fat med en hög plättar. På plättarna finns hallon, björnbär, creme fraiche och kolasås.
Bildtext Vaniljmarinerade bär och en klick crème fraiche är gott att servera till plättarna, men de passar också med salta tillbehör.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Skrapa inte ner grötresterna i komposten. Gröt blir en smakrik bas i en plättsmet och som bonus blir plättarna extra mättande.

De här plättarna för tankarna till Ålandspannkaka, men mannagrynsgröten kan ersättas med vilken annan gröt som helst man råkar ha tillgång till.

Här serveras plättarna med vaniljmarinerade bär, brynt smör och butterscotch, en tjinuskisås som smaksatts med en skvätt whiskey. Vill du hellre ha salta tillbehör kan du servera plättarna med till exempel rödlök, rom och smetana.

Eller så äter du dem rakt upp och ner, direkt från pannan.

Grötplättar med brynt smör

Mängd: Ca 30 små plättar

Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 15 min

Ingredienser

  • 2 ägg

  • 1 dl dinkelmjöl

  • 500 g mannagrynsgröt (5 dl mjölk kokas med 3⁄4 dl mannagryn)

  • 1 dl mjölk

  • 1 tsk salt

  • 150 g smör till stekning och bryning

Instruktioner

Vispa upp äggen och tillsätt övriga ingredienser. Det går även fint att använda andra grötrester än manna.

Låt smeten stå några minuter och stek sedan med smör i het panna, gärna i plättlagg för små plättar.

Bryn resten av smöret till servering.

Om du vill kan du servera plättarna med lite crème fraiche, vaniljmarinerade bär och tjinuskisås.

Vaniljmarinerade hallon och björnbär

Tillagningstid: 15 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 2 dl socker

  • 2 dl vatten

  • 1 vaniljstång, skuren på mitten

  • 100-200 g hallon

  • 100-200 g björnbär

Instruktioner

Sjud socker, vatten och vaniljstång i några minuter. Låt dra.

Häll den svalnade sockerlagen över bären och låt marinera i minst fem minuter. Blir det vaniljlag över kan du använda den som smaksättning i en drink.

En kastrull med en brun sås i.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Butterscotch - tjinuskisås med whiskey

Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 5 min

Ingredienser

  • 3 dl vispgrädde

  • 1,5 dl mörk sirap

  • 1,5 dl socker

  • 75 g smör

  • 4 msk whisky (en enkel blended scotch duger bra)

Instruktioner

Koka allt i en tjockbottnad kastrull utan att röra om. Koka tills såsen når en temperatur på 107-110 C.

Brunch med plättar och ägg

Vi bjöd på plättar på en vårbrunch. Då serverade vi också ugnsbakade ägg med spenat och två äggbaserade, alkoholfria drinkar – en god morgon-drink och en kaffetoddy.

Ett dukat bord med salta muffins på en bricka och glas med kaffedrinkar.
Bildtext Duka upp till en festlig brunch med kaffetoddy, ugnsbakade ägg och en god morgon-drink.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk