Förvandla överbliven gröt till mättande plättar – har du lite tid över kokar du ihop en het tjinuskisås medan du steker
Skrapa inte ner grötresterna i komposten. Gröt blir en smakrik bas i en plättsmet och som bonus blir plättarna extra mättande.
De här plättarna för tankarna till Ålandspannkaka, men mannagrynsgröten kan ersättas med vilken annan gröt som helst man råkar ha tillgång till.
Här serveras plättarna med vaniljmarinerade bär, brynt smör och butterscotch, en tjinuskisås som smaksatts med en skvätt whiskey. Vill du hellre ha salta tillbehör kan du servera plättarna med till exempel rödlök, rom och smetana.
Eller så äter du dem rakt upp och ner, direkt från pannan.
Grötplättar med brynt smör
Mängd: Ca 30 små plättar
Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 15 min
Ingredienser
2 ägg
1 dl dinkelmjöl
500 g mannagrynsgröt (5 dl mjölk kokas med 3⁄4 dl mannagryn)
1 dl mjölk
1 tsk salt
150 g smör till stekning och bryning
Instruktioner
Vispa upp äggen och tillsätt övriga ingredienser. Det går även fint att använda andra grötrester än manna.
Låt smeten stå några minuter och stek sedan med smör i het panna, gärna i plättlagg för små plättar.
Bryn resten av smöret till servering.
Om du vill kan du servera plättarna med lite crème fraiche, vaniljmarinerade bär och tjinuskisås.
Vaniljmarinerade hallon och björnbär
Tillagningstid: 15 min, varav förberedelser 10 min
Ingredienser
2 dl socker
2 dl vatten
1 vaniljstång, skuren på mitten
100-200 g hallon
100-200 g björnbär
Instruktioner
Sjud socker, vatten och vaniljstång i några minuter. Låt dra.
Häll den svalnade sockerlagen över bären och låt marinera i minst fem minuter. Blir det vaniljlag över kan du använda den som smaksättning i en drink.
Butterscotch - tjinuskisås med whiskey
Tillagningstid: 20 min, varav förberedelser 5 min
Ingredienser
3 dl vispgrädde
1,5 dl mörk sirap
1,5 dl socker
75 g smör
4 msk whisky (en enkel blended scotch duger bra)
Instruktioner
Koka allt i en tjockbottnad kastrull utan att röra om. Koka tills såsen når en temperatur på 107-110 C.
Brunch med plättar och ägg
Vi bjöd på plättar på en vårbrunch. Då serverade vi också ugnsbakade ägg med spenat och två äggbaserade, alkoholfria drinkar – en god morgon-drink och en kaffetoddy.