Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Den stora älgvandringen startar för femte gången i april

Uppdaterad 28.03.2023 14:08.
En älg i en snöig skog.
Bildtext I år är det rekordmycket snö i skogarna runt Kullberg, men tills sändningen börjar 23 april hinner säkert en del smälta.
Bild: Vesa Tolonen

Årets upplaga av Den stora älgvandringen startar 23 april mitt i natten mellan lördag och söndag. Det avslöjades idag i direktsändningen från förberedelserna.

Förberedelser inför den stora älgvandringen - Spela upp på Arenan

Det är nu femte året som man kan följa älgvandringen över Ångermanälven i direktsändning. Det börjar bli ett lika säkert vårtecken som flyttfåglar, tussilago och smältande istappar.

Som vanligt är det massor av kameror, drygt 30 stycken, och många kilometer kabel involverade.

I år firar Den stora älgvandringen femårsjubileum, bland annat genom att satsa på rovdjuren som också finns i området vid Kullberg.

Björn, järv och örn önskas

De senaste två åren har det någon gång dykt upp björn framför kamerorna, dock ännu inte i huvudsändningen av Den stora älgvandringen. I år satsar sändningens producenter därför på att öka chansen att få se mer av både björn och andra rovdjur i direktsändning.

– I närheten av det vanliga kameraområdet vid Kullberg i Ångermanland kommer vi att sätta upp flera kameror med ett särskilt syfte att filma just rovdjur, berättar Nils Pejryd från SVT.

– Björn, järv, örn med mera står på önskelistan, och platsen är en sedan tidigare etablerad åtelplats, dvs en plats där man placerar ut mat för att locka till sig rovdjuren.

Området ligger strax väster om Kullberg, i älgarnas vandringsled. Älgarna som dyker upp i kamerorna vid Kullberg har alltså sannolikt vandrat igenom området där produktionen har placerat ut rovdjurskamerorna.

Till skillnad från kamerorna vid Kullberg, som alla har elkablar och sändningskablar kopplade till kontrollrummet, så drivs rovdjurskamerorna av solpaneler och bilbatterier, och skickar bild och ljud via mobilnätet till kontrollrummet.

Är du nyfiken på hur arbetet med Den stora älgvandringen ser ut? Sändningen från den så kallade riggen går att se också efteråt på Arenan.

Joakim Lax från Svenska Yles naturredaktion är på plats i Kullberg och deltar också i sändningen på ett hörn.

Edit 28.3 kl. 16.00: Mera information om sändningstider och annat tillsatt i artikeln.