Nu inleds rivningen av Wasalandia: ”Under grundkonstruktionerna kan det finnas lite vad som helst”
På måndag morgon startar arbetet med att röja undan ett stort stycke Vasahistoria. Till sommaren kommer inte ett enda spår finnas kvar av den gamla nöjesparken Wasalandia.
Rivningsarbetena på den forna nöjesparkens område inleds omkring klockan nio på måndagen. Rivningen inleds från parkeringsområdet som vetter mot hamnen. Till en början varken syns eller hörs arbetet särskilt mycket, berättar Petteri Järvenpää, vice vd på Puuharyhmä.
– Till en början kommer det att städas på området och röjas upp inne i byggnaderna, först några veckor senare börjar vi riva med större maskiner, säger Järvenpää.
Det är Puuharyhmä Abp som ansvarar för rivningen av den gamla nöjesparken. Bolaget har anlitat Sparal Ab som rivningsentreprenör och Järvenpää har förhoppningar om att det hela ska vara gjort på ett par månader.
– Två, tre månader tar rivningen, tills sommaren borde allt vara klart.
Mest utmanande med grunderna
Under rivningsarbetet är det av säkerhetsskäl förbjudet för allmänheten att röra sig på området.
Rivningen omfattar både lättare arbete, exempelvis träkonstruktioner som knappast bjuder något större motstånd, men det kan enligt Järvenpää också dyka upp en och annan utmaning.
– Mest utmanande är att riva de olika grunderna. Wasalandia blev byggt på 1980-talet enligt den tidens regelverk. Under grundkonstruktionerna kan det finnas lite vad som helst, säger han.
I över fyra år har den nedlagda nöjesparken Wasalandia förfulat stadsmiljön i Vasa – fallet är svårlöst, säger advokat
Det tros kosta hundratusentals euro att riva nöjesparken.
Överraskningar har dessutom redan dykt upp vad gäller kostnaderna.
– Vi trodde att rivningslovet skulle kosta ett par hundralappar, men det visade sig att bara det kostar 4 000 euro.
Att prislappen för rivningslovet blev så pass stor beror enligt Järvenpää på att det kostar per byggnad och per konstruktion. Han hoppas att man kan undvika fler stora överraskningar, men oavsett så blir rivningen en dyr historia för Puuharyhmä.
– Rivningen kostar totalt flera hundratusen euro, men först då vi kommer ner till grunderna så vet vi den slutliga kostnaden. Rivningen kommer utan tvekan att synas i vårt resultat, men vi är bundna av avtalet med Vasa stad att bära kostnaderna och vi är engagerade i att göra arbetet ordentligt.
Nöjesparken Wasalandia avslutade sin verksamhet år 2015 och inget av värde finns kvar på platsen. Det som gick att använda är bortfört för länge sedan, säger Järvenpää.
– Det som är kvar är avfall, mest betong och metall.
Då arbetena är slutförda görs en slutgranskning av rivningen och sedan återgår hela området i Vasa stads ägo.
Hyresavtalet mellan Vasa stad och Puuharyhmä skulle ursprungligen ha varit i kraft till 2037, men efter upprepade omgångar förhandlingar lyckades man nå en överenskommelse om att avsluta arrendeavtalet i förtid.
Bortom mållinjen byggs nytt
Petteri Järvenpää medger att han själv känner såväl lättnad som vemod över att de sista resterna av Wasalandia snart är borta.
– Jag har själv massor av minnen från flera besök på nöjesparken. Wasalandia var den första nöjespark dit jag tog mina barn då de var små. Nu då jag rört mig på platsen är det nog de minnena som kommer till ytan.
Han konstaterar ändå att det är bra att man nu äntligen befinner sig i slutskedet och rentav kan se mållinjen i vad som varit en utdragen process. Järvenpää anser att Vasklot är en vacker del av Vasa som förtjänar att få komma till sin rätt.
– Det är fint att både få vara en del av platsens historia och på sätt och vis också en del av platsens framtid, eftersom man nu får en chans att skapa något helt nytt där, säger Järvenpää.
När juni är slut kommer inget att finnas kvar av den gamla nöjesparken.
– Utom de minnen som folk har av nöjesparken, och om det är fina minnen så har parken uppfyllt sitt uppdrag.

Vasklot i Vasa kan i framtiden vara hem för 2000 Vasabor - som första åtgärd rivs Wasalandia i vår
I framtiden ökar boendet på Vasklot
Vasa stads generalplanläggare Annika Birell konstaterar i en intervju för Yle Österbotten den 3 mars att det är ett mycket intressant område som frigörs då Wasalandia rivs.
Idag bor omkring 300 människor på Vasklot, men enligt generalplanen räknar man med att ön i framtiden kan vara hem för ytterligare 2 200 personer.
Delgeneralplanen för Vasklot visar att området där nöjesparken stått i första hand är planerat att bli höghusområde. Husen skulle byggas med tydlig kvartersstruktur så att det bildas innergårdar som ger lugn och skyddar från den rätt livliga trafiken som löper tätt intill.
Birell påpekar att en stor och avgörande fråga är den såkallade hamnvägen, som debatterats i många år och som behövs för att leda den omfattande tunga trafiken till och från Vasa hamn längs en ny rutt.
– Hamnvägen behöver egentligen komma först för trafiken måste tas i beaktande innan man bygger ut det här området, säger Birell.
Exakt i vilken takt utvecklingen på Vasklot kommer att ske kan Birell inte slå fast. Hon påpekar att det hänger ihop bland annat med hur befolkningsmängden i Vasa utvecklas, vilket i sin tur kan komma att påverkas stort av hur blomstrande batteriindustrin i regionen blir.
Året var 1988 då Wasalandia slog upp dörrarna för nöjessugna besökare. Har du minnen eller fotografier av Wasalandia från tiden då nöjesparken fortfarande var i drift? Hör av dig till oss! Skicka din bild till osterbotten@yle.fi och berätta gärna när bilden är tagen. Vi tackar på förhand!