Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands isar har mätts i över 100 år – så här går det till

Vi följde med isobservatören Michael Nordlund på en ismätning - Spela upp på Arenan

Varje måndag tar Michael Nordlund isborren, isbillen och mätstickan och går ut på isen för att mäta den. Han och de andra isobservatörerna levererar information till Meteorologiska institutet som sedan gör en iskarta och israpport.

– Det är främst för sjöfarten som vi mäter isens tjocklek. Vem som helst förstås kan använda sig av iskartan, men isens tjocklek varierar väldigt mycket lokalt, säger Jouni Vainio, isexpert vid Meteorologiska institutet.

Isen mäts på ett tjugotal platser av frivilliga observatörer. De får mätplatsernas koordinater av Meteorologiska institutet.

Michael Nordlund mäter havsisen strax utanför sjöbevakningsstationen i Södra Vallgrund i Korsholm.

– Jag gör det här för att det är ett sätt att ta sig ut och få frisk luft, och jag har gjort det i ganska många år nu. Det är intressant att själv få information om hur isen ser ut för tillfället och följa med hur den förändras från år till år.

Mätningarna över 100 år gamla

De äldsta mätningarna som finns i Finland är från början av 1900-talet, mer regelbundna mätningar började göras på 1920-talet.

– Då fanns det dryga 100 platser längs Finlands kust där man gjorde observationer varje vecka. Man kollade hur tjock den var och hurudan is det var. Var det kärnis, körbar is och fanns det snö på den? Det var det enda sättet man kunde få information om isläget då, berättar Jouni Vainio.

Nuförtiden gör Meteorologiska institutet en iskarta varje dag, men förr gjordes det en karta i veckan.

– De samlade in informationen under en vecka och sen publicerades kartan på fredagar. Den första kartan publicerades i början av 1900-talet, före Finlands självständighet, säger Vainio.

Islager

Kärnis: Kompakt och hård is som är genomskinlig. Den växer nedåt och har störst bärighet.

Stöpis: Flödvatten, snö och issörja som fryser till is ovanpå kärnisen.

Hjälper forskningen

Under årens lopp har mätpunkterna blivit färre och färre och nu är det endast drygt 20 kvar, men platserna är fortfarande de samma som för 100 år sedan.

– På det sättet kan man följa med klimatförändringen, genom informationen om isens tjocklek, säger Vainio.

Han berättar att det för några år sedan gjordes en pro gradu-avhandling där man tittade på isläget i Kemi och i Lovisa.

– Mätpunkten i Lovisa visade helt tydligt att isen har blivit tunnare på Finska viken under de senaste 100 åren, men inte i Kemi. Där har isen varit ungefär lika tjock hela tiden. Finland är ett avlångt land och i norra delarna har man fortfarande kallt på vintern, men här i södra delarna har vintrarna blivit mildare.

– Om man också tittar på andra platser där det görs isobservationer och jämför de senaste 30 åren med de föregående 30 åren, så har tiden när det finns is på havet blivit en dryg vecka kortare i båda ändarna, säger Vainio.