Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jasmin Kähärä hamnade på fel sida om marginalerna i slutspurten – finländsk fjärde plats i lagsprinten: ”Besviken på min spurt”

Uppdaterad 24.03.2023 18:14.
Programmet är inte längre tillgängligt
Jasmin Kähärä förlorade kampen om tredjeplatsen med minimal marginal - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Pallplaceringen blev ett hårstrå ifrån för duon Jasmin Kähärä och Jasmi Joensuu som fick nöja sig med en fjärde plats i damernas final i lagsprinten.

Det blev ett blågult firande i Lahtis efter att den svenska duon Jonna Sundling och Emma Ribom skidat hem vinsten i världscupen. Norskorna Julie Myhre och Anne Kjersti Kalvå knep andraplatsen.

Kampen om den sista pallplaceringen blev en finsk-tysk kraftmätning där Jasmin Kähärä och Coletta Rydzek låg sida vid sida ända fram till mållinjen där tyskan sträckte sig precis framför med 0,3 sekunders marginal.

Jasmin Kähärä var missnöjd med hennes insatser på slutrakan.

– Taktiskt tyckte jag att jag körde klokt. Jag sparade på krafterna i motluten då jag ändå visste att jag får rygg på dem när vi åker utför. Men så klart är jag besviken på min spurt, kommenterar Kähärä efter tävlingen.

Jasmi Joensuu kände sig också missnöjd över slutplaceringen, men blickar tillbaka på en fin tävling från en taktisk synvinkel.

– Visst är det en liten besvikelse alltid då man har en pallplats på gaffeln, men det var en väldigt fin insats av oss båda. Vi höll oss i segerkampen så kan vara stolta över oss själva och laget, säger Joensuu.

– På det andra varvet så började vi öka på takten. Jag försökte bättra på placeringarna under min sista etapp och sen misslyckades vår växling och där tappade vi kanske en sekund. Men annars var det en taktisk fullträff.

Eevi-Inkeri Tossavainen och Tiia Olkkonen i det finländska andralaget slutade på 14:e plats.

Damernas lagsprint, final

1. Sverige 18.47,78 (Emma Ribom, Jonna Sundling)
2. Norge +4,57 (Julie Myhre, Anne Kjersti Kalvå)
3. Tyskland +5,12 (Laura Gimmler, Coletta Rydzek)
4. Finland +5,41 (Jasmi Joensuu, Jasmin Kähärä)
5. Tyskland 2 +5,46 (Pia Fink, Sofie Krehl)
6. Sverige 2 +10,39 (Ebba Andersson, Moa Ilar)
7. Norge 2 +16,94
8. Tjeckien +22,0
9. Kanada +33,59
10. Schweiz +47,1
...
14. Finland 2 +1.12,51 (Eevi-Inkeri Tossavainen, Tiia Olkkonen)

Herrlaget hamnade långt bakom täten

För det finländska herrlaget med Lauri Vuorinen och Joni Mäki blev avståndet till topplaceringarna för långt och duon fick slutligen nöja sig med en nionde plats.

Vid 7,5 kilometers sträcket var mellanrummet till täten redan 20 sekunder stort. Vid målgång var finländarna 21,32 sekunder bakom tävlingens norska segrare Johannes Hösflot Kläbo och Erik Valnes.

Lauri Vuorinen.
Bildtext Lauri Vuorinen var inte alls nöjd med den finländska insatsen på herrsidan.
Bild: Tomi Hänninen - Chilipictures

Vuorinen var frustrerad efter tävlingen.

Nå, jag orkade ju inte. Så där dålig är min form just nu – inte alls det jag önskar. Det krampade rejält under det sista varvet. Åtminstone tog jag mig i mål. Det är samma problem jag haft i flera år. Då tekniken inte fungerar så börjar ryggen krampa. Men konditionen räckte inte heller, säger Vuorinen.

Mäki hade en optimistiskare ton. Finländaren har haft svårt att hålla upp formen senaste tiden.

– Farten var ganska ordentlig. Inte direkt någon motionstur. Men med tanke på hur mina senaste veckor har sett ut så var det en hyfsad insats. Sprinten i morgon känns ändå hoppingivande, dessutom då det är med klassisk teknik.

Herrarnas lagsprint, final

1. Norge 16.28,29 (Erik Valnes, Johannes Hösflot Kläbo)
2. Italien +0,68 (Francesco De Fabiani, Federico Pellegrino)
3. Norge 2 +2,67 (Harald Östberg Amundsen, Sinde Björnestad Skar)
4. Sverige +2,94 (Marcus Grate, Edvin Anger)
5. Frankrike 2 +7,44 (Jules Chappaz, Richard Jouve)
6. Tyskland +7,74 (Anian Sossau, Jan Stoelben)
7. Storbritannien +17,46
8. Frankrike +21,25
9. Finland +21,32 (Lauri Vuorinen, Joni Mäki)
10. Schweiz +22,37

Artikeln uppdaterad 16.15 med kommentarer och resultat.

Diskussion om artikeln