Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anställd inom Försvarsmakten får sex års fängelse för grova brott i stor droghärva

En elev vid kontrollerna i en Hawk-flygsimulator. Närbild av en joystick.
Bildtext Den 40-åriga fältväbeln blir nu av med sin militära rang. Bildsättningsbild.
Bild: Jarkko Riikonen / Yle

Mellersta Finlands tingrätt har dömt en fältväbel vid Luftkrigsskolan till sex års fängelse för flera grova brott, bland annat grovt narkotikabrott och tjänstebrott.

Den 41-åriga fältväbeln förlorar nu sin militära rang. Enligt domstolen har han gjort sig skyldig till två grova vapenbrott, ett grovt narkotikabrott, ett grovt dopningsbrott och ett tjänstebrott.

Han har erkänt på alla åtalspunkter förutom ett av de grova vapenbrotten. Enligt åtalet har han förvarat 25 kilo amfetamin i sin lägenhet, men enligt honom har han haft lite mindre narkotika än åtalet låter förstå. Gatuvärdet på 25 kilo amfetamin är minst en miljon euro.

Mannen ska ha blivit utlovad 1 000 euro för att förvara drogerna. Ett kilo skulle han personligen sälja vidare.

Polisen har också hittat flera olagliga maskinpistoler, pistoler och magasin i mannens lägenhet.

Flera påsar med amfetamin på rad. Polisens bevisbild.
Bildtext Polisen i Mellersta Finland har beslagtagit tiotals kilo amfetamin i droghärvan.
Bild: Sisä-Suomen poliisi

Del av stor droghärva i Mellersta Finland

Domen är en del av en stor narkotikahärva, där flera personer varit inblandade i att smuggla stora mängder amfetamin från Nederländerna till Finland. 40-åringen ska ha träffat sina brottskumpaner då han arbetade som dörrvakt.

I december rapporterade tidningen Keskisuomalainen om att en av de misstänkta ska ha jobbat som hälsovårdare för Jyväskylä stad.

Flera andra personer har blivit dömda till villkorliga fängelsestraff i samband med fallet. Tre män mellan 27 och 32 år har dömts för att ha fört in 35 kilo amfetamin i landet och för att ha deltagit i innehav, transport, lagring och distribution av droger i Finland.

Det längsta straffet är åtta år och tre månader och det kortaste sex och ett halvt år. Två av männen har också dömts för skjutvapenbrott.

En 39-årig man, en 28-årig kvinna och en 25-årig man har fått villkorliga fängelsedomar på tre månader till två år för sin inblandning i droghärvan.

Domstolen har också friat en tidigare misstänkt kvinna.

Källor: STT, Keskisuomalainen