Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I natt ställer vi om klockorna – sommartid innebär en förlorad timme

Sormi ja kello havainnollistavat siirtymistä kesäaikaan vuonna 1981.
Bildtext Klockorna ställs om i Böles klockcentral för första gången, våren 1981.
Bild: Yle kuvanauha

Under söndagsnatten är det dags igen, hela EU förlorar en timme från dygnet. Klockan tre på söndagens efternatt, den 26 mars, ställs klockan om så att den blir fyra. Visaren flyttas alltså framåt en timme.

Klockan ställs om samma dag och samma klockslag i alla EU-länder, Norge, Storbritannien och Schweiz. På så sätt förblir tidsskillnaderna samma inom största delen av Europa. Också största delen av USA och Kanada ställer om till sommartid, men där ställdes klockan fram redan två veckor tidigare.

Island, Ryssland och Belarus är de enda europeiska länderna som inte iakttar sommartid.

Att omställningen görs vid samma tidpunkt gör till exempel så att den internationella tåg- och flygtrafiken kan fortsätta enligt gemensamma klockslag.

Sommartiden ska slopas, men inte än

År 2019 röstade Europaparlamentet för att slopa tidsomställningen. Det godkända förslaget att slopa tidsomställningen är ännu på ritbordet. Implementeringen dröjer, bland annat på grund av att alla medlemsländer ännu inte formulerat sin ståndpunkt i frågan.

I dagsläget är Europa indelat i tre tidszoner. Europeiska kommissionen har föreslagit att medlemsländerna själva skulle få bestämma om man permanent vill följa sommartid eller vintertid, vilket kan bli ett krångligt åtagande.

Sedan förslaget om att slopa sommartid klubbades igenom har EU länderna haft mycket annat att tänka på.

”Det politiska systemet klarar inte av allt på samma gång” säger den svenske europaparlamentarikern Jakop Dalunde i en intervju med Euronews (på engelska), som poängterar bland annat brexit, coronapandemin och Rysslands anfallskrig i Ukraina.

När det kommer till valet om permanent vintertid eller sommartid verkar det inte heller finnas något klart alternativ. För Finlands del utfördes en omfattande undersökning i och med förslaget, i vilken en knapp majoritet på 52 procent röstade för vintertid.

Infördes 1981 för att spara energi

Helsingfors centralstation våren 1981
Bildtext Helsingfors centralstation våren 1981, i väntan på att för första gången flytta visaren en timme framåt.
Bild: Elävä Arkisto

När klockorna ställdes om för första gången på våren 1981 innebar det nattarbete för ungefär 500 av VR:s medarbetare. Klockorna skulle ställas om manuellt. Omställningen skulle spara tiotals miljoner mark i energikostnader i och med att dagsljuset varar längre in på kvällen under sommartid.

Finland var ett av de sista länderna i Europa att införa sommartid. De enda europeiska länderna som inte flyttade klockan framåt våren 1981 var Island, Turkiet och Jugoslavien.

Sommartiden har orsakat förvirring under de drygt fyra decennierna den iakttagits. - Spela upp på Arenan

Övergången till sommartid har orsakat en hel del förvirring sedan den infördes. På 1980-talet var lokförare tvungna att lägga på ett extra kol för att ta igen den förlorade timmen.

På 1980-talet delade Sovjetunionen också på lagen mellan sina medlemsstater, så att de baltiska länderna inte flyttade klockan framåt även om Moskva gjorde det.

Ryssland slopade sommartiden 2014. I Kiev kommer klockan att ställas om i natt. Men i Sevastopol, på den ockuperade Krimhalvön lär klockorna fortsätta ostört.

Och på södra halvklotet, i länder som Chile och Nya Zeeland, flyttas klockorna en timme åt det andra hållet.

Övriga källor: Inrikesministeriet, Reuters