Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Om sju år borde det finnas en halv miljon elbilar på vägarna ifall staten ska nå sitt klimatmål: ”Jag är nöjd att jag valde elbil”

Uppdaterad 27.03.2023 09:01.
Räckvidden är något som ofta kommer till tals då det gäller elbilar men förutom att det kan behövas lite mer planering så är det som att tanka vilken bil som helst. - Spela upp på Arenan

Dan Lindström är en av få åbolänningar som valt att satsa på elbil och efter 6 000 kilometer är han mer än nöjd. Främsta orsaken för honom att välja elbil var ekonomiska skäl.

– Alla måste förstås avgöra vad de har möjlighet till men i mitt fall så har elbilen varit ett mycket bra val, säger Dan Lindström som bor på Kimitoön men kör mycket i arbetet. Jag har fortsättningsvis ett fast billigt elavtal och jämfört med att tanka så har jag sparat en hel del.

Finland har lagt upp modiga klimatmål och för att nå målen borde det enligt Trafik- och kommunikationsministeriets beräkningar rulla över en halv miljon elbilar på våra vägar inom sju år.

Färsk statistik från trafikverket Traficom visar dock att intresset att välja elbil har svalnat och vid årsskiftet rullade det endast nästan 45 000 elbilar på landets landsvägar. I Åboland var den siffran 144 varav 39 stycken fanns i Kimitoön och 105 stycken i Pargas.

Totalt fanns det 12 403 bilar i Pargas och Kimitoön tillsammans och en klar majoritet av dem var bensindrivna.

Personbilar i trafik i Åboland och deras drivmedel. Majoriteten av bilar använder bensin och diesel.
Bildtext Majoriteten av de bilar som finns i Pargas och Kimitoön drivs med bensin eller diesel. En marginell andel, det vill säga 144 stycken, är elbilar.

– Det är svårt för mig att avgöra vad det beror på men en orsak kan förstås vara att en del är skeptiska till de här nymodigheterna, säger Lindström. Jag var själv skeptisk då jag funderade på om det igen skulle bli förbrännings- eller elmotor.

Vad var du mest skeptisk till?

– Främst handlade det nog om räckvidden eftersom jag har ett rörligt arbete och längsta arbetsresan går på 500 km en väg, säger Lindström. Men överraskande bra har det gått och med litet planering så har det alltid lyckats bra att ta sig från punkt a till punkt b.

person som kör bil
Bildtext Dan Lindström har varit nöjd med sin elbil så här långt och än har resan inte tagit abrubt slut på grund av för lite energi i batteriet.
Bild: Arash Matin / Yle

Lindström bil har en realistisk räckvidd på drygt 500 kilometer som beroende på väder och vind antingen ökar eller minskar.

– Idag då temperaturen visar på plus 6 grader och snålblåst så hade jag en förbrukning kring 19 kwh/100 km vilket är relativt lite, säger Lindström. Det ska nog gå att skala av det då vi går mot sommaren men då jag startade imorse från Kimitoön visade mätaren på 420 km och nu är det drygt 300 km kvar så inget problem att komma hem.

En tredjedel av de nyregistrerade bilarna drivs på el

I februari var nästan en tredjedel av de nyregistrerade bilarna i Finland elbilar visar statistik från Traficom.

Men siffrorna ljuger, anser verkställande direktör Tero Kallio från Bilindustrins och bilimportörernas förening. I ett pressmeddelande skriver föreningen att statens klimatmål kan vara svåra att nå eftersom konsumenternas inte längre är lika intresserade av att köpa elbilar som tidigare.

Tero Kallio står bakom en elbil.
Bildtext Enligt Tero Kallio har det nuvarande världsläget gjort konsumenterna försiktiga och intresset för att köpa elbil har svalnat.
Bild: Sakari Piippo / Yle

Enligt föreningen är en delorsak inflationen som leder till stigande priser men också komponentbristen som gjort att väntetiderna för nya elbilar har blivit oskäligt lång.

Juha Ruotsalainen i en elbil.
Bildtext Enligt Juha Ruotsalainen behövs det olika åtgärder av den nya regeringen för att öka intresset för elbilar.
Bild: Antti Haanpää / Yle

– Komponentbristen förväntas lätta i år men nu är det största hotet stigande priser och räntor som gör konsumenterna försiktigare, säger föreningens styrelseordförande Juha Ruotsalainen. Följande regering måste fundera hur man kan öka konsumenternas intresse ifall man vill försnabba den gröna omställningen inom trafiken.

Ekonomiska skäl avgjorde

Lindström är så nöjd med sin elbil att det åtminstone för tillfället känns som att han inte längre byter tillbaka till en bensin- eller dieseldriven bil.

– Man ska aldrig säga aldrig men som det nu ser ut så blir det troligtvis en elbil då det bli aktuellt med byte, säger Lindström. Nu är den bara körd 6 000 kilometer så det är inte aktuellt på en tid men eftersom det både är bekvämt och behändigt samt ekonomiskt och ekologiskt att köra elbil så känns det som rätt val.

person som tittar påel motorn i en bil
Bildtext Under motorhuven ser det överraskande lika ut jämfört med en traditionell bil som drivs på bensin eller diesel.
Bild: Arash Matin / Yle

Snittpriset på en elbil beräknas i dag ligga kring 55 000 euro och då räntorna på billån också har stigit säger det sig självt att det krävs en rejäl satsning ifall man vill köpa elbil för tillfället.

– Alla måste avgöra själv hur den privata ekonomin ser ut men jag räknade ut att de pengar jag tidigare har lagt på bensin eller diesel kan jag nu i och med elbilen lägga på avbetalningen, säger Lindström. Jag har turen att ännu i år ha ett elkontrakt med ett fast pris vilket underlättat situationen.

Artikeln uppdaterades 27.3.2023 klockan 08:58 med en korrigerad siffra gällande elbilens förbrukning.

Diskussion om artikeln