Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Petteri Taalas: Befolkningstillväxten ökar klimatutsläppen men Finlands nativitet är en ekonomisk fråga

Petteri Taalas i kostym gestikulerar med en hand.
Bildtext Petteri Taalas säger att det viktigaste är att minska användningen av fossila bränslen. För Finlands del har kolsänkan blivit en viktig diskussion främst med tanke på målet att bli klimatneutralt.
Bild: Petteri Sopanen / Yle

De globala utsläppen fortsätter öka och hotar både människornas välfärd och ekonomin. De senaste tio åren har det ändå skett en förändring och världens regeringar har börjat reagera.

Den här veckan publicerade FN:s klimatpanel en rapport som visar att utsläppen av växthusgaser fortsätter öka på global nivå. Det får allvarliga konsekvenser, enligt Petteri Taalas, generalsekreterare för Meteorologiska världsorganisationen.

– Rapporten visar att utvecklingen är negativ på många håll. Vi har igen uppmätt de högsta halterna av koldioxid, metan och lustgas i atmosfären. Smältningen av glaciärer är starkare, havsnivån stiger dubbelt så snabbt som tidigare och vi har också uppmätt extrema väderförhållanden, också i Europa, säger Taalas till Svenska Yle.

Vi är på väg mot en uppvärmning på mellan 2,2 och 3,5 grader. Enligt Taalas är det ändå möjligt att nå målet i Paris-avtalet, det vill säga begränsa uppvärmningen till mellan 1,5 och 2 grader. De åtgärder som behövs är bekanta sedan förr.

– Vi borde minska användningen av fossila bränslen, alltså kol, olja och naturgas. Det är det viktigaste.

Enligt Taalas handlar det inte om några apokalyptiska scenarier, utan om en skala där mer utsläpp leder till värre problem för människornas välfärd och också för ekonomin.

Taalas säger ändå att det har hänt en stor förändring de senaste tio åren. Nu har världens regeringar börjat vända skutan, även om det fortfarande går för långsamt.

”Det är viktigt att hålla fast vid Finlands klimatmål under nästa valperiod”

Nästa vecka är det riksdagsval i Finland. Petteri Taalas säger att Finland är ett av länderna som har lyckats bryta kopplingen mellan fossil energi och ekonomisk tillväxt.

– Under nästa valperiod är det viktigt att fortsätta politiken som vi har haft hittills och hålla fast vid målet att vara koldioxidneutralt år 2035.

Tidigare i mars publicerade Nasa satellitdata över koldioxidutsläpp och kolsänkor. Enligt uppgifterna var Finland en kolsänka mellan 2015 och 2020.

Betyder det att Finland redan har nått målet för 2035?

– Inte ännu. Vi borde minska användningen av fossila bränslen. Det är det viktigaste globalt, men också i Finland. Våra skogar spelar också en viktig roll för målet.

Enligt Statistikcentralens siffror är Finlands utsläpp klart högre än kolsänkan. Samtidigt har kolsänkan minskat rejält de senaste åren. Det kan innebära problem för Finlands planer att nå klimatmålet för 2035, eftersom en viktig del av planen är att de finländska skogarna ska binda koldioxid.

Den globala befolkningstillväxten är ett problem – men också en ekonomisk fråga

Enligt Petteri Taalas påverkar den globala befolkningstillväxten i hög grad klimatet.

– Vi kommer att se mera konsumtion och ofta betyder det att vi använder mera fossila bränslen, om antalet människor fortsätter öka globalt. Det skulle vara positivt för klimatet om världens befolkning minskade. Klimatförändringen får också flera offer om befolkningsökningen fortsätter.

Enligt FN:s prognos förväntas den globala befolkningen öka till drygt 10 miljarder på 2080 talet, innan befolkningen börjar avta. Det beror ändå inte på att det föds många barn per person, eftersom nativiteten minskar också globalt. Den främsta orsaken är befolkningsstrukturen – tidigare befolkningsökning gör att det finns fler människor som kan skaffa barn. En annan orsak är att den förväntade livslängden har ökat.

I Finland föds allt färre barn. Är det här positivt?

– Det är också en ekonomisk fråga. Om det här fortsätter så kommer vi att ha ekonomiska svårigheter i framtiden och det är kanske den viktigaste frågan.

Så du anser inte att finländarna borde skjuta upp barnskaffande?

– Jag har fem barn. Jag kan inte vara ett bra exempel för en sådan åsikt.

Petteri Taalas blev också intervjuad i Morgonettan på lördagen. Du kan se den finska intervjun på Arenan.