Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Dicken bäst i grundserien i FM-serien i handboll – BK-46 snubblade i hemmahallen och tappar slutspelsplatsen till Sjundeå IF

Uppdaterad 25.03.2023 18:23.
HIFK-spelarna täpper till vid linjen.
Bildtext HIFK:s försvar fungerade hyfsat i matchen mot BK-46.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Helsingforslaget Dicken vinner grundserien före Grankulla IFK, medan Sjundeå IF kniper den sista slutspelsplatsen före Karislaget BK-46. Det klarnade under den sista grundserieomgången i FM-serien i handboll.

Grankulla IFK och Dicken spelade oavgjort i Grankulla. I halvtid låg GrIFK under med 10–14, men vände till 23–20 med tio minuter kvar. Matchen slutade 25–25 och det innebär att GrIFK inte lyckades passera Dicken.

– Vi visste att jämnt räcker, säger Dickens lagkapten Jessika Gammals till Yle Sporten.

– Jätteviktigt att vinna grundserien. Hemmaplansfavör ända till slut och det betyder mycket.

Tabellen
LagPoäng
1. Dicken24
2. GrIFK23
3. HIFK19
4. SIF12
5. BK-4610
6. KyIF2

Dicken får möta Sjundeå IF i semifinal, medan GrIFK får ett tufft motstånd i grundserietrean Helsingfors IFK.

– Vi har vunnit mot HIFK den här säsongen och jag är inte alls orolig för att vi inte gör det igen, säger Corinne Jensen i GrIFK.

Hon var besviken över att insatsen inte räckte till en grundserieseger.

– Vi jobbade som djur i försvaret. I anfallet gjorde vi onödiga tekniska fel.

– Dicken tog guld förra året och guld i cupen i år. De har mycket vinnarrutin och i dag var de helt enkelt bättre, säger Jensen.

Sur förlust för BK-46

I Sjundeå slutade matchen SIF–KyIF 30–23 (15–13). Det innebar att BK-46 var piskat att hemmabesegra HIFK i Karis idrottshall för att knipa en plats bland de fyra bästa som berättigar till semifinalspel.

Det lyckades ändå inte, då HIFK vann med 22–21 (10–8). Matchen bjöd inte på något finlir, snarare tvärtom. Båda lagen fumlade otroligt mycket matchen igenom.

– Kanske vi var nervösa för att vi visste att BK måste vinna matchen och att de vill komma hårt. I andra halvleken lyckades vi ändå samla oss så mycket att vi vann till slut. Det var ingen lätt match, säger HIFK-kaptenen Ella Holopainen.

En BK-spelare försöker skjuta ett skott men blir stoppad av två HIFK:are.
Bildtext BK:s Johanna Degerth stoppas av HIFK_spelarna Emma von Nandelstadh (25) och Sofia Goman (11).
Bild: Patric Westerlund / Yle

Hennes kollega i BK-46, Jannica Kullberg, var besviken efter matchen.

– Det här var en match som liknade väldigt många av våra matcher den här säsongen. Vi har bra sekvenser och så har vi dåliga sekvenser.

BK hade alla chanser att vinna matchen.

– Vi borde ha fortsatt ha det där flytet vi hade när vi ledde med några bollar. När det blir måltorka hos oss så börjar försvarsspelet också lida och sedan går det som det går, säger Kullberg.

BK-46 till B-slutspel

BK-46 fortsätter nu till något som kallas B-slutspel, ett slutspel som inte har någon betydelse. I Karislaget siktar man ändå framåt.

– Jag hoppas att alla de här tjejerna i vårt lag fortsätter också nästa säsong. Det har var vår första säsong på en tid i FM-serien och jag hoppas det blir många säsonger till, säger Jannica Kullberg.

För HIFK:s del fortsätter säsongen alltså med playoff. Ella Holopainen tvekar inte då hon svarar på frågan vilken målsättning laget har i slutspelet:

– Att vinna mästerskapet är vårt mål.

HIFK-kaptenen Holopainen hörde till de bärande krafterna i lördagens segermatch i Karis. Bra framåt var också Anniina Nyholm. Målvakten Iida Keihäs stod för några snygga parader i matchen.

BK:s Melanie Udd parerar ett skott.
Bildtext BK-målvakten Melanie Udd stod för väldigt många fina räddningar i matchen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

I hemmalaget var det målvakten Melanie Udd som höll laget med i matchen. Hon stod för många kvalificerade räddningar. Jannica Kullberg kämpade matchen igenom.

Krister Illman – Janne Liimatainen dömde inför 300 åskådare.

Resultat FM-serien

GrIFK–Dicken 25–25 (10–14)

Målgörare:
GrIFK
: Johanna Hilli 7+2, Mathilda Sandblom 7, Greta Wirén 3, Anette Rakkolainen 3, Ella Paukku 2, Sandra Laitinen 1.

Dicken: Ellen Norrgrann 6, Matilda Peitsaro 4+1, Linnea Aula 4, Anna Westerlund 1+2, Malena Heikkinen 3, Linn Wentzel 2, Nina Ottelin 2.

Publik: 275

BK-46–HIFK 21–22 (8–10)

Målgörare:
BK-46
: Jannica Kullberg 6, Patricia Anckar 3+1, Vilma Lindqvist 2, Erica Gustafsson 2, Johanna Degerth 2, Rebecca Anckar 2, Iida Maijala 1, Erica Kullberg 1, Linn Hinds 1.

HIFK: Ella Holopainen 6, Anniina Nyholm 3, Saara Lehtola 3, Emma von Nandelstadh 2, Mari Paukku 2, Sara Jäntti 2, Jannie Grönmark 2, Isabel Larsson 1, Kira Härkönen 1.

Publik: 301

SIF–KyIF 30–23 (15–13)

Målgörare:

SIF: Mariela Lönnqvist 6+2, Joanna Yli-Suvanto 5, Nora Wunsch 3, Nea Puijola 3, Maria Barck 3, Nelli Snellman 2, Rebecca Jurgens 2, Nea Heerman 2, Natalie Jürgens 1, Sofia Joutjärvi 1.

KyIF: Emilia Karell 10, Maja Sannholm 5+2, Cecilia Vossi 2, Malena Ekman 2, Daniela Lindgård 1, Ciia Kanninen 1.

Publik: 125

Diskussion om artikeln