Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finländarna var snabbast i skidmomentet – Ilkka Herola slutade fyra och Eero Hirvonen femma

Ilkka Herola åker i mål som fyra - Spela upp på Arenan

Det blev blåvita framgångar framför hemmapubliken under säsongens sista veckoslut i nordisk kombination. Ilkka Herola var nära en pallplats, men räckte inte till på upploppet.

Ilkka Herola och Eero Hirvonen hade ett okej utgångsläge inför skidmomentet i Lahtis.

Det stod tidigt klart att Kristjan Ilves och Jarl Magnus Riiber skulle bli omöjliga att passera, men tredjeplatsen fanns inom räckhåll.

Då fem kilometer åkts, och loppet kommit halvvägs, var Herola och Hirvonen två av åtta skidåkare som var med i kampen om den sista pallplatsen.

Med 1,5 kilometer kvar skruvade Jens Lurås Oftebro rejält upp tempot i ett motlut. Herola kunde så småningom svara på det och duon gjorde sedan upp om tredjeplatsen på upploppet. Oftebro var snabbast och Herola kunde därmed inte ta säsongens andra pallplacering.

– Visst är slutet surt. Men mycket annat var bra, publiken var jättefin och Eero fick till ett bra lopp, säger Herola i tv-intervjun.

– Det var en av karriärens finaste tävlingar. Helt otrolig stämning, och så att det fanns någonting att åka om på slutet.

Jens Lurås Oftebro och Ilkka Herola i målområdet.
Bildtext Jens Lurås Oftebro (till vänster) besegrade Ilkka Herola på slutet.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Hirvonen åkte i mål som femma – tangerat säsongsbästa.

– Det känns bra. Jag hade problem i en backe, underlaget var svårt för mig. Men på slutet var jag snabbare än Oftebro och Herola, säger Hirvonen.

Jarl Magnus Riiber slog Kristjan Ilves på slutet och vann tävlingen med 1,7 sekunder. Det var ändå finländarna som var snabbast i spåret. Herola, som hade den bästa åktiden, var en sekund snabbare än Hirvonen.

Inför säsongens sista tävling på söndag står det klart att Johannes Lamparter, som åkte i mål som elva, tar hem världscupen.

Resultat

1. Jarl Magnus Riiber NOR 23.58,0
2. Kristjan Ilves EST +1,7
3. Jens Lurås Oftebro NOR +55,0
4. Ilkka Herola FIN + 55,4
5. Eero Hirvonen FIN +1.00,4
6. Manuel Faisst GER +1.07,2

31. Arttu Mäkiaho FIN +3.43,7
35. Otto Niittykoski FIN +3.52,2
42. Valtteri Holopainen FIN +5.14,5
46. Herman Happonen FIN +7.13,4

Diskussion om artikeln