Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Richard Jensen är lika förvånad som alla andra över snabba intåget i landslaget: ”Rätt overkligt att spekulera om att starta i EM-kvalet”

Richard Jensen under landslagsträning 2023.
Bildtext Richard Jensen har etablerat sig snabbt i landslaget.
Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Hur summerar man tio månader som förändrat fotbollslivet helt och hållet? Det är overkligt att stå och spekulera om att starta i EM-kvalmatcher, säger Richard Jensen till Yle Sporten.

Under fjolåret vann det finländska fotbollslandslaget bara två matcher. Båda gångerna stod Montenegro för motståndet – och båda gångerna spelade Richard Jensen i försvaret.

Det har snart gått tio månader sedan Jensen debuterade i landslaget. Hans sjunde landskamp blev den överlägset tuffaste, Danmark på Parken i Köpenhamn.

Rasmus Højlund ger Danmark ledningen - Spela upp på Arenan

Den vänsterfotade mittbacken fick vikariera som vänsterback och hade det rätt tufft mot bland annat Benficas offensiva ytterback Alexander Bah. Till slut tvingades Jensen också att kliva av.

Förbundskaptenen Markku Kanerva uttryckte oro för Jensen och Robin Lod efter kvalstarten, men båda åkte med landslaget till Belfast och söndagens EM-kval mot Nordirland.

Richard Jensen tvingas avbryta EM-kvalet mot Danmark - Spela upp på Arenan

Därmed borde Jensen åtminstone vara aktuell för spel, och han medger att resan till en plats i landslagets startelva har gått snabbt.

– Det är ju ett objektivt faktum. Det kändes länge som att jag stampade på stället, men sedan öppnade sig vägen mitt i allt till landslaget. Jag hann knappt fundera utan blev kastad i den djupa delen av bassängen och då var det bara att simma.

– Hade jag trott på det här för ett år sedan? Alla vet svaret på den frågan. Det hade känts ganska overkligt att dagen före en bortamatch mot Danmark stå och spekulera om jag startar. Jag är väldigt stolt över det här.

Kamp mot degradering i vår

Vägen har varit rätt bökig och krokig. I höstas berättade han om motgångarna i Sportliv, men efter att ha stagnerat i den nederländska andraligan är han numera ordinarie i polska ligalaget Górnik Zabrze.

– Polska ligan har varit ett lämpligt steg för mig. Jag hade lite tur då jag stod kontraktslös i somras och kunde gå vart jag ville. Det öppnade dörrar.

Richard Jensen spelar i Górnik Zarbze.
Bild: IMAGO/Newspix/ All Over Press

Vårsäsongen kommer att bli en kamp för att undvika degradering. Just nu ligger Górnik Zabrze precis ovanför strecket.

– Dåliga resultat tär på en och klubben är i en svår sits. Segern som vi tog före landslagspausen var väldigt skön.

Många inlägg att förvänta sig

Det återstår att se om Jensen får chansen då Finland fortsätter EM-kvalet borta mot Nordirland. Markku Kanerva har inte lyxen att kunna välja och vraka bland alternativen, men det är givet att Finland måste försvara sitt eget straffområde bättre.

– Vi är medvetna om att Nordirland vill slå in ännu fler bollar i straffområdet. Vi måste vara starkare i duellerna och vara närmare motståndarna, säger mittbacken Leo Väisänen.

Kanerva understryker klassiskt brittiskt spel då han beskriver Nordirland.

– De är fysiska, löpstarka duellspelare. Då de får chansen att skicka in bollen i straffområdet så gör de det och de fyller på med många spelare. Det blir en utmaning för oss, speciellt när de spelar på hemmaplan.

Craig Cathcart och Michael O'Neill under Nordirlands träning.
Bildtext Kaptenen Craig Cathcart och nygamle förbundskaptenen Michael O'Neill vill distansera Finland tidigt i EM-kvalet.
Bild: Presseye/INPHO/Shutterstock/All Over Press

Med ett enda undantag håller Nordirlands spelare till i brittiska klubblag, men det handlar inte om en trupp fylld med Premier League-proffs. I torsdagens startelva fanns sex Championshipspelare, tre League One-spelare, Shea Charles från Manchester Citys akademi och Newcastles Jamal Lewis.

Enligt Kanerva blir det viktigt för Finland att straffa Nordirland i omställningarna.

– De spelar med tre mittbackar och lyfter upp sina wingbackar högt. Bakom dem finns det ytor att utnyttja på kanterna. Att ta till vara dem snabbt innan de hinner ner i ett lågt block är A och O.

– Rent allmänt måste vi skärpa oss i passningsspelet. Vi slarvade för mycket med både passningar och mottagningar mot Danmark.

Nordirland–Finland startar klockan 21.45 i kväll och Yle direktsänder i TV2 och på Arenan.

EM-kvalgruppen

Torsdagens matcher:
Kazakstan–Slovenien 1–2
Danmark–Finland 3–1
San Marino–Nordirland 0–2

Kvällens matcher:
Kazakstan–Danmark (19.00)
Slovenien–San Marino (21.45)
Nordirland–Finland (21.45)

Diskussion om artikeln