Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storstrejk stoppar en stor del av trafiken i Tyskland från och med midnatt

Demonstranter i Berlin den 23 mars 2023.
Bildtext Demonstranter samlades i Berlin den 23 mars 2023 för en varningsstrejk.
Bild: CLEMENS BILAN/EPA-EFE

En omfattande transportstrejk lamslår Tyskland från och med midnatt. Bland annat stora delar av tåg- och flygtrafiken står stilla. Från fackens sida kräver man rejäla löneförhöjningar på grund av den höga inflationen.

Det handlar om den största strejken inom transportsektorn på omkring 30 år. I stora delar av Tyskland står bland annat kollektivtrafiken från och med midnatt helt stilla.

De tyska statsjärnvägarna har för måndagen ställt in all fjärrtrafik och de stora tyska flygplatserna, med undantaget Berlin, är alla stängda. Strejken märks också av i de tyska hamnarna.

I flygtrafiken märks den kommande strejken av redan under söndagen

Bakom strejken står det stora fackförbundet ver.di tillsammans med de järnvägsanställdas EVG.

Meningen är att avtalsförhandlingarna för 2,5 miljoner statligt och kommunalt anställda ska fortsätta på måndagen. Med strejken vill facken sätta mer press på arbetsgivarsidan, som har talat om måndagens strejk som ansvarslös.

Bland annat på grund av den höga inflationen är fackförbunden ute med rätt höga krav i den pågående lönerundan.

Från ver.dis sida vill man se löneförhöjningar på 10,5 procent, eller en förhöjning på minst 500 euro i månaden.

Många strejker redan tidigare

Det har också hittills varit en mycket turbulent vinter och vår på den tyska arbetsmarknaden.

Ver.di har redan organiserat flera mindre strejker inom kollektivtrafiken och på många håll har bland annat daghemmen varit stängda i flera repriser.

Under veckan hindrade strejkande lotsar många fartyg från att anlöpa hamnen i Hamburg och också inom posten har det strejkats. Här kräver man för en del postanställda lönelyft på 15 procent.

Att lönekraven nu är så höga hänger också ihop med att vissa fackförbund redan tidigare har förhandlat sig fram till rätt höga löneförhöjningar.

Riktgivande är bland annat facket IG Metall som för metall- och elektronikindustrin i november fick igenom en löneförhöjning på 8,5 procent, samt en inflationspremie på 3 000 euro för varje anställd.

Transportstrejken som inleds vid midnatt pågår i ett dygn. Inom flygtrafiken har strejken märkts av redan under söndagen och man räknar med att trafiken först under tisdagens gång kommer att återgå till det normala.