Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Finland tog full pott i EM-kvalet mot Nordirland

Uppdaterad 26.03.2023 23:40.

Förlusten i torsdags försämrade inte nämnvärt Finlands chanser att nå EM i fotboll 2024. Danmark på bortaplan var hela kvalets tuffaste match. I kväll är förutsättningarna klart gynnsammare då landslaget tar sig an Nordirland.

Kl. 21.35 EM-kval: Nordirland – Finland

Windsor Park, Belfast
Kommentator: Chriso Vuojärvi

Finlands bekräftade startelva

10 Teemu Pukki – 21 Benjamin Källman

11 Rasmus Schüller – 6 Glen Kamara – 8 Robin Lod – 15 Anssi Suhonen

3 Richard Jensen – 4 Robert Ivanov – 2 Leo Väisänen – 17 Nikolai Alho

1 Lukas Hradecky

Finlands läge: Markeringsmissarna måste gallras bort

Förlusten mot Danmark bjöd på både plus och minus. Eftersom ett halvfullt glas är att föredra framför ett halvtomt så inleder vi med det positiva.

Lukas Hradecky storspelade framför stolparna. Oliver Antman gjorde sitt tredje mål i sin fjärde landskamp och har cementerat sin plats i startelvan. Finlands anfallsspel och spel på offensiv planhalva var överlag också klart bättre än exempelvis i 1–0-segern över Danmark under EM 2021.

Försvarsspelet lämnade däremot en hel del att önska. Och det är snällt sagt. Redan under fjolårets Nations League stod Finland för olovligt många markeringsmissar och samma visa fortsatte mot Danmark. Det spelade ingen roll att Markku Kanerva återgick till en fyrabackslinje.

Förlusten mot Danmark underströk Rasmus Schüllers betydelse för landslaget. Han missade matchen på grund av förkylning och samarbetet mellan backlinjen och mittfältet var klart sämre än tidigare.

Nu är Schüller tillbaka och det stärker Finlands aktier.

Vänsterbackspositionen är fortfarande ett dilemma i Jere Uronens frånvaro. Richard Jensen gjorde inte bort sig som ytterback mot Danmark, men det märktes tydligt att han spelade på en ovan position. Han bidrog inte nämnvärt i anfallsspelet och då han fick chansen på offensiv planhalva så var hans inlägg ofta ganska så mediokra.

Men Jensen är trots sina brister fortfarande det bästa alternativet för vänsterbackspositionen ifall Kanerva väljer att fortsätta med en fyrbackslinje. Tuomas Ollilas inhopp visade att han fortfarande väger lätt mot internationellt motstånd.

Finländska spelare tackar publiken.
Bildtext Rasmus Schüller behövs på Finlands mittfält.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nordirlands läge: Optimism trots skadehelvete

Nordirland inledde kvalet med en seger. En oerhört väntad sådan bör väl tilläggas då man mötte gruppens slagpåse San Marino.

Nygamle succétränaren Michael O’Neill tog ändå ut svängarna efter segern och beskrev den som oerhört viktig för självförtroendet. O’Neill lotsade Nordirland till åttondelsfinal i EM 2016 och återvände till förbundskaptenposten i december efter en misslyckad sejour som Stokes huvudtränare.

I motsats till EM 2016 så saknar han ett antal trotjänare. Skadelistan är lång som ett nödår. Lagkaptenen Steven Davis och mittbacken Jonny Evans är de tyngsta avbräcken – in alles har sju spelare gett återbud och de har spelat totalt 433 landskamper och gjort 29 landslagsmål.

Det nordirländska landslaget saknar storstjärnor. Merparten av spelarna håller till i engelska Championship, League One eller den skotska ligan. Med tanke på de senaste tidernas resultat så var det inte någon större överraskning att O’Neill var lyrisk efter segern över San Marino. I fjolårets Nations League undvek man degradering till D-divisionen endast tack vare bättre målskillnad än gruppjumbon Cypern. Den enda segern tog man hemma över Kosovo.

Kommentatorns tips: Finland tänjer sig

Vadslagningsbyråerna anser att Nordirland är knapp favorit. Men Finland har visat under Markku Kanervas ledning att man klarar av att komma igen efter svidande förluster. Windsor Park är inget lätt ställe att fixa tre poäng från, men Finland gör det i kväll då man vinner med 2–1.

Diskussion om artikeln