Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Guldkantad avslutning på säsongen – Kerttu Niskanen vann distanscupen

Uppdaterad 26.03.2023 15:42.
Niskanen spurtade i mål som femma i masstarten - Spela upp på Arenan

För första gången på 15 år har en finländsk damåkare plockat hem en kristallkula från världscupen. Kerttu Niskanen säkrade segern i distanscupen med en femte plats på 20 kilometer klassiskt i Lahtis.

Kerttu Niskanen hade 22 poäng till godo på Jessie Diggins i distanscupen inför säsongens sista lopp. Och med tanke på att världscupavslutningen var en masstart i klassisk stil talade mycket för Niskanen i den kampen.

Det gick också finländskans väg i loppet och Diggins var inget egentligt hot i sin sämre stil.

Niskanen plockade fulla bonuspoäng i loppet, och cupen avgjordes definitivt då Diggins inte klarade av att hänga på Niskanens tempoväxling efter 12,5 kilometer.

– Vid sidan av mästerskapsmedaljerna är segern i distanscupen en av mina finaste prestationer, säger Niskanen till Yle.

Under det sista varvet körde Niskanen om segern i loppet mot fem andra åkare. Niskanen drog i de sista tunga stigningarna men fick ingen lucka och gruppen höll ihop in till stadion.

Niskanen räckte inte till i spurten

Anne Kjersti Kalvå var först in till J-kurvan och höll sedan undan för konkurrenterna på upploppet. Hon vann före Jonna Sundling och Katharina Henning.

Kerttu Niskanen höll på att kroka ihop med Frida Karlsson på stadion och kunde inte utmana om segern på upploppet. Hon skar skarmållinjen som femma men som vinnare av distanscupen.

– På stadion hade jag problem med fästet i nysnön på varje varv. Men det värmde att Diggins var långt bak, säger Niskanen.

Niskanen blev nu den första finländska damåkare sedan säsongen 2007–08 att vinna en kristallkula. Då var det Virpi Kuitunen som kammade hem både totala världscupen och distanscupen.

Niskanens segermarginal till Diggins i distanscupen blev till slut hela 94 poäng.

– Jag ville vara bland de tre bästa i distanscupen den här säsongen. Jag är nöjd med segern i den här cupen och tredjeplatsen i totala världscupen, säger Niskanen.

Bakom Niskanen blev det också fler fina finländska insatser i masstarten. Krista Pärmäkoski gick i mål som åtta medan Anne Kyllönen gjorde en strong insats med en tionde plats.

– Jag hade bra skidor och gjorde en bättre insats än i sprinten. Det har varit bra och dåliga insatser under säsongen men jag har ändå haft kul, säger Pärmäkoski.

Resultat, 20 km (k):

1. Anne Kjersti Kalvå NOR 51.04,3
2. Jonna Sundling SWE +0,9
3. Katharina Hennig GER +1,1
4. Ebba Andersson SWE +1,3
5. Kerttu Niskanen FIN +3,3
6. Frida Karlsson SWE +4,6
7. Heidi Weng NOR +23,6
8. Krista Pärmäkoski FIN +26,4
9. Laura Gimmler GER +35,0
10. Anne Kyllönen FIN +37,3
---------------
14. Johanna Matintalo FIN +42,8
17. Eveliina Piippo FIN +45,6
42. Emmi Lämsä FIN +4.06,8
43. Vilma Ryytty FIN +4.17,7
44. Oona Kettunen FIN +4.21,2
45. Anni Kainulainen FIN +4.46,2
49. Rebecca Immonen FIN +5.44,6
50. Tiia Olkkonen FIN +5.56,2

Diskussion om artikeln