Hemligstämplade kärnkraftsdokument hittade i bostad i Esbo – koppling till Skypos avstängda överdetektiv
I samband med en utredning mot Skyddspolisens (Skypo) tidigare överdetektiv, hittade myndigheterna hemligstämplade dokument från Försvarsmakten och Strålsäkerhetscentralen.
På våren 2019 greps en överdetektiv vid Skyddspolisen. Tjänstemannen stängdes av från sin tjänst, och dömdes senare till böter för tjänstebrott. Fyra år senare framkommer nya detaljer kring undersökningen.
Överdetektiven var inblandad i ett säkerhetsbranschföretag som sålde tjänster till Fennovoima, ett företag som var föremål för överdetektivens egen inspektion. Tjänstemannen hade inte ansökt om sidoverksamhetstillstånd.
Överdetektiv vid Skypo misstänks för bisyssla i säkerhetsbranschen - ska ha granskat Fennovoima både i tjänsten och privat
En förundersökning har inletts.
Skyddspolisen
Försvarsmakten och Fennovoima på CV:t, tog med sig mer än bara erfarenhet
Fyra år senare får vi veta att brottsutredningen ledde in polisen på tusentals hemligstämplade dokument, digitalt och till pappers, från Försvarsmakten. Det påträffades i en bostad i Esbo som rannsakades i samband med misstankarna mot överdetektiven.
Utöver hemliga dokument från försvarsmakten påträffades också hemliga dokument från Strålsäkerhetscentralen som berörde Fennovoimas kärnkraftverk i Pyhäjoki. Det skedde redan innan Skyddspolisen offentliggjorde avstängningen av överdetektiven den 26 mars 2019.
Bostaden i Esbo tillhörde inte överdetektiven, utan en man född 1970 som var inblandad i samma säkerhetsbranschföretag som överdetektiven. Mannen hade tidigare varit anställd som säkerhetschef vid Fennovoima och som anläggningssäkerhetschef vid försvarsmaktens generalstab.
Mannen från Esbo dömdes till ett två år och två månader långt fängelsestraff för grovt tjänstebrott i februari i år. Överdetektiven dömdes till 40 dagsböter i augusti 2021.
Enligt undersökningen som resulterade i fängelsedomen var det inte frågan om spionage, eftersom de hemligstämplade dokumenten endast hade delats i enstaka e-post meddelanden.
Källa: STT