Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Över 400 reservister övade lokalförsvar i Lochteå: ”Alla kan hjälpa till med något när det krisar”

Intresset för försvarsutbildningar har vuxit kraftigt sedan Rysslands invasion av Ukraina. I helgen ordnades försvarsövningen Pauha 23 i Lochteå i Karleby.

Parkeringsplatsen vid skjut- och övningsområdet i Lochteå är fylld av bilar. Längs en väg står några militärfordon på rad och mellan de låga röda husen går personer i gröna uniformer.

Den snåla blåsten gör att de sju minusgraderna känns betydligt kallare, men vädret är av underordnad betydelse. Här går nämligen Österbottens försvarsdistrikts årliga huvudövning Pauha 23 av stapeln.

Två som har dykt upp är Annika Sandelin och Annette Mäenpää från Jakobstad. Båda har gått försvarskurser tidigare och är här för att lära sig mer.

– Oberoende var man är, tycker jag man har nytta av den här typen av kunskap, säger Sandelin.

– Alla kan hjälpa till med något när det krisar, tillägger Mäenpää.

Två kvinnor i militäruniform står i en korridor.
Bildtext Annika Sandelin och Annette Mäenpää har gått på försvarsutbildningar i flera år.
Bild: Jakob Lillas / Yle

De arbetar båda inom småbarnspedagogiken. Sandelin studerar dessutom till klasslärare. Hon säger att färdigheterna som de får på försvarsutbildningen kan komma väl till pass också i arbetet.

– Om det inträffar en kris och man har en större grupp barn med sig så kanske man själv är tryggare.

Under helgen blir det dels repetition av sådant de lärt sig tidigare, men också helt nya saker.

– Det blir spännande att se hur vi reder upp det, säger Sandelin.

Deltagare på repetitionsövning granskar ett vapen.
Bildtext Reservister bekantar sig med lokalförsvarets vapensystem.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Intresset har ökat kraftigt

Deltagarna på Pauha 23 är dels reservister som är kallade till en frivillig repetitionsövning, dels personer som går Försvarsutbildningsföreningen MPK:s frivilliga utbildningar. Sammanlagt finns närmare 500 personer på plats, varav över 400 är reservister.

Årets upplaga av Pauha är den största hittills. Övningsledaren Kari Rönnqvist från MPK säger att intresset för lokalförsvar har vuxit i och med kriget i Ukraina.

– Vi märkte redan i fjol efter den 24 februari att intresset för kurserna blev väldigt stort. År 2022 dubblerades deltagarantalet jämfört med tidigare år, och det här håller i sig.

Vi lär oss färdigheter som vi hoppas att vi aldrig kommer att behöva ta i bruk

Kari Rönnqvist, Försvarsutbildningsföreningen

Enligt Rönnqvist är det inte fråga om vare sig hysteri eller panik.

– Vi finländare är stadda i att vardagen mestadels är oförutsägbar. Det genomsyrar också kurserna; vi lär oss färdigheter som vi hoppas att vi aldrig kommer att behöva ta i bruk.

Under helgen hålls utbildningar i allt från vardagssäkerhet till militärpolisverksamhet och strid i bebyggelse. Övningen stöds av Niinisalo garnison vid Björneborgs brigad, Pansarbrigaden och Österbottens regionalbyrå.

Man i solglasögon står framför en rad militärfordon.
Bildtext Det ligger i finländarnas natur att förbereda sig för det värsta, säger Kari Rönnqvist från Försvarsutbildningsföreningen MPK.
Bild: Jakob Lillas / Yle

”Mer tillåtet och uppskattat”

Premiärlöjtnant Markus Weckman från Österbottens regionalbyrå finns på plats som utbildare under övningen. Också han säger att den geopolitiska situationen har påverkat intresset för försvarsutbildning.

– Det har definitivt inverkat. Vi ser ett mycket större intresse och vi får också fler frågor än under tidigare år.

Världsläget har ändå inte påverkat innehållet i utbildningarna i någon högre grad enligt Weckman.

– Vi har länge en uppfattning om hurdan moderns krigföring är. Vi framhäver vissa saker mer, men vi har redan gjort rätt saker ganska länge.

Personer i uniform får utbildning i stridsförstahjälp.
Bildtext Landskapstrupperna får utbildning i stridsförstahjälp.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Också Annika Sandelin och Annette Mäenpää har märkt ett ökat intresse för försvarsfrågor. Sandelin har gått på försvarsutbildningar sedan 2018. Mäenpää började följa med ett par år senare.

– Det har blivit lite mer tillåtet och uppskattat att man håller på med det här. Samhället börjar se styrkan i att ha de här kunskaperna, säger Sandelin.

– Alla borde ha de här grundfärdigheterna och vara förberedda för en kris. Det har blivit mer och mer aktuellt, säger Mäenpää.

Alla borde ha de här grundfärdigheterna och vara förberedda för en kris

Annette Mäenpää

Övningen Pauha 23 samlar över 400 reservister från hela landet

5:45

Diskussion om artikeln