Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Iivo Niskanen drog länge men var chanslös på slutet – Klæbo tangerade Johaugs segerrekord

Uppdaterad 26.03.2023 15:44.
Niskanen klarade inte av att fajtas om pallplaceringarna - Spela upp på Arenan

Iivo Niskanen fick inte avsluta världscupsäsongen med en seger eller pallplacering. Niskanen klarade inte av att haka på Johannes Høsflot Klæbo på slutet och passerades sedan av många åkare på upploppet.

Iivo Niskanen var tillbaka efter sjukdom då världscupen gick i mål i Lahtis. Den sista kraftansträngningen bestod av en masstart över 20 kilometer i klassisk stil.

Niskanen hade höga målsättningar inför tävlingen – han hade talat om seger på hemmaplan. Men i den tunga Lahtisterrängen blev den ingen perfekt avslutning.

Niskanen drog tätklungan under stora delar av loppet men då Johannes Høsflot Klæbo satte in sin attack en och en halv kilometer före mål försvann finländarens segerchans.

Och på upploppet hade Finlands skidkung sedan inget att sätta mot då han spurtade mot resten av klungan. Han sjönk som en sten genom fältet och fick nöja sig med en nionde plats.

– Taktiskt gick det inte perfekt. Åkningen kändes bra men på andra varvet fastnade en pappersbit under skidan och ville inte lossna.

– Jag var dålig i utförslöporna och tappade fart. Fast jag inte har den bästa spurten så borde inte åtta åkare passera, säger Niskanen till Yle.

Klæbos bästa säsong

Klæbo vann för 20:e gången och tangerade därmed Therese Johaugs rekord över antalet triumfer under en säsong.

– Det var ett perfekt sätt att avsluta säsongen. Jag gillar masstarter och hade väldigt bra skidor. Jag kunde inte drömma om 20 segrar i höstas, det här är helt klart min bästa säsong, säger Klæbo i sin segerintervju.

I spurten om de två övriga pallplaceringarna var Pål Golberg starkast och slutade tvåa före William Poromaa. Med sin andraplats säkrade Golberg segern i distanscupen medan Klæbo redan tidigare vunnit den totala världscupen.

Finland hade fem åkare bland de 16 bästa i masstarten. Ristomatti Hakola gick i mål som tolva, Perttu Hyvärinen knep en trettonde plats, Remi Lindholm blev femtonde och Markus Vuorela var sextonde man.

– Det var en bättre insats än de senaste loppen så på det sättet blev det en positiv överraskning. Jag borde ha varit lite mer vaken i början och 15:e platsen i mål var troligen det bästa jag var under hela loppet, säger Lindholm.

Resultat 20 km (k):

1. Johannes Høsflot Klæbo NOR 44.13,0
2. Pål Golberg NOR +5,4
3. William Poromaa SWE +6,0
4. Mikael Gunnulfsen NOR +6,7
5. Simen Hegstad Krüger NOR +7,9
-----------
9. Iivo Niskanen FIN +8,6
12. Ristomatti Hakola FIN +29,8
13. Perttu Hyvärinen FIN +30,8
15. Remi Lindholm FIN +37,0
16. Markus Vuorela FIN +38.2
24. Ville Ahonen FIN +1.34,8
25. Lauri Lepistö FIN +1.36,9
30. Niko Anttola FIN +1.54,5
49. Eero Rantala FIN +3.01,1
54. Miro Karppanen FIN +3.41,3
56. Juuso Haarala FIN +3.43,1
61. Joonas Sarkkinen FIN +4.13,9

Diskussion om artikeln