Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Det kanadensiska företaget Davie planerar köpa Helsingforsvarvet

Helsingforsvarvet.
Bildtext Helsingforsvarvet har sedan länge varit speciellt kunniga på isbrytarteknologi.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

Helsingforsvarvet har sedan 2014 ägts av företag med kopplingar till Ryssland, vilket försvårat varvets verksamhet efter invasionen av Krim 2014 och anfallskriget mot Ukraina 2022.

Det nästan 200 år gamla varvsföretaget Davie Shipbuilding förväntas köpa Helsingforsvarvet från den nuvarande ägaren Algador Holdings inom de kommande veckorna. Det meddelar Helsinki Shipyard.

Kopplingarna till Ryssland har försvårat affärerna för varvet

I snart tio år har Helsingforsvarvets ägare haft kopplingar till Ryssland.

Det ryskägda företaget United Shipbuilding Corporation var ägare av varvet mellan 2010 och 2019. Sedan dess har det ägts av Algador Holdings, ett företag som är registrerat på Cypern men ägs av två ryska affärsmän.

Vägg med skylt där det står: Helsinki Shipyard
Bildtext Helsinki Shipyard grundades 2019.
Bild: Niko Ahlgren / YLE

I praktiken sköts arbetet på varvet av företaget Helsinki Shipyard som grundades 2019 som dotterbolag till Algador Holdings.

Varken varvet eller Algador Holdings är just nu belagda med sanktioner, men trots det har det varit svårt att hitta nya kunder i och med kopplingarna till Ryssland.

Nya ägare innebär nya vindar och framtidstro

Helsinki Shipyards styrelsemedlem Carl-Gustaf Rotkirch förklarar att Davies planerade uppköp är väl tajmat, och lär föra med sig nya möjligheter för varvet.

– Då Ryssland anföll Ukraina upphörde nästan alla diskussioner med västerländska beställare. Sedan dess har vi närmast kunnat koncentrera oss på att bygga klart de fartyg som vi haft under konstruktion sedan tidigare, kommenterar Rotkirch.

Carl-Gustav Rotkirch
Bildtext Carl-Gustav Rotkirch är styrelsemedlem i Helsinki Shipyard.
Bild: Matti Myller / Yle

Rotkirch förklarar att man på Helsinki Shipyards ivrigt har inväntat en västerländsk ägare som kunde föra med sig mera beställningar på olika slags fartyg, från isbrytare till lyxkryssare. Enligt honom togs nyheten om Davies eventuella ägarskap emot med glada miner bland arbetarna på varvet.

– Vi har absolut inväntat en västerländsk ägare. Under de senaste åren har vi satsat på att upprätthålla kontakterna till västerländska kundkretsar. Men trots det har vi gjort det klart för dem att diskussionerna först kommer att fortsätta då vi har fått klarhet gällande nya västerländska ägare, säger Rotkirch.

Affären med Davie har ännu inte rotts i mål, men de officiella dokumenten förväntas skrivas under inom några veckor.

”Vi kan få en flygande start med de nya ägarna”

Under de senaste månaderna har arbetsbördan på varvet inte varit den största, i och med att varvet inte haft nya beställningar att ta itu med.

Trots det förklarar Rotkirch att de de anställda inte blivit uppsagda, eftersom man velat hålla kompetensen och beredskapen på hög nivå då man inväntat en ny ägare.

På varvet i Helsingfors
Bildtext Enlight Rotkirch är kunnandet vid varvet högt både då det gäller byggande av isbrytare och lyxyachter.
Bild: Arctech

– Sysselsättningen och beredskapen påverkar ju även anläggningen och dess personals värde om man vet att företaget är fullt bemannat och berett att börja jobba med full kraft, säger Rotkirch.

Davie Shipbuilding har långa anor som skeppsbyggare och som enligt Rotkirch kommer att gå hand i hand med kunnandet vid Helsingforsvarvet.

– Ur vår synpunkt passar hela deras profil oss perfekt, säger Rotkirch.

Trots smältande isar förblir behovet för isbrytare relevant

I och med klimatkrisen smälter isarna kring polerna i rasande takt. Klimatforskare förväntar se den första isfria sommaren i det arktiska området redan inom tio år.

Då isen i det arktiska området minskar i utsträckning är det många som ser möjligheter till nya handelsrutter i de arktiska vattnen. Rotkirch tror att det kan innebära att behovet för isbrytare kommer att förbli relevant även i framtiden.

Anläggningar för fossilt bränsle och vindkraftverk vid vatten i solnedgång.
Bildtext Utsläpp i den arktiska regionen är speciellt skadliga för klimatet. Det beror bland annat på att den svarta kolen som frigörs i och med förbränning av fossila bränslen lägger sig på havsisen. Då havsisen blir täckt med ett lager svart kol försämras dess reflektiva kapacitet, vilket i sin tur leder till att isen smälter ännu snabbare.
Bild: Felix Busse / Alamy/All Over Press

– Nu när den här trafiken i de norra passagerna kommer att var möjlig lite längre än förr i tiden så kommer kanske även behovet av isbrytarassistans vara ännu större än förut, säger Rotkirch.

Enligt Rotkirch var det Helsingforsvarvets kunnande gällande isbrytarteknologi och lyxkryssare som var bland de viktigaste försäljningsargumenten under förhandlingarna med Davie.

Tills vidare inga planer på byggande av militära fartyg

Under det ryska ägarskapet har Helsingforsvarvet inte haft tillstånd att bygga militära fartyg eller till exempel u-båtar.

Trots det sannolika kommande ägarbytet förklarar Rotkirch att man än så länge inte har planer på att bygga militära fartyg.

Yhdysvaltain laivaston maihinnousutukialus USS Kearsarge on saapunut satamavierailulleen Helsingin Hernesaareen.
Bildtext Enligt Rotkirch har man än så länge inte planer på att bygga militära fartyg vid helsingforsvarvet.
Bild: Susanna Pesonen / Yle

– Jag tror att det är lite tidigt att fundera på sådana saker. Vi har nu tills vidare i ganska hög grad tänkt oss att vi fortsätter med de fartyg och det produktsortiment som vi nu har jobbat med, alltså främst isbrytare, lyxkryssare och privata yachter, säger Rotkirch.