Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Från hot till handling – de här finländska politikerna har utsatts för våld

Alexander Stubb, Timo Soini och Juha Sipilä.
Bildtext Alexander Stubb (Saml), Timo Soini och Juha Sipilä (C) är tre finländska politiker som utsatts för attacker.
Bild: Daniel Ekblad / Yle, Jarno Kuusinen / All Over Press, Petteri Bülow / Yle, Pekka Tynell / Yle

De tidigare statsministrarna Juha Sipilä (C) och Alexander Stubb (Saml) har båda blivit offer för attacker. Några allvarliga våldsbrott med politiska motiv har koppling till extremhögern.

Samlingspartiets riksdagsledamot Ben Zyskowicz blev överfallen under sin valkampanj på lördagen. Det är ändå inte första gången politiker utsätts för våld i Finland.

Politiker utsätts tyvärr ofta för hot och trakasserier, medan fysiskt våld är mindre vanligt.

Också i år har kampanjerna utsatts för hot. I februari skickade någon ett bombliknande föremål till Vänsterförbundets partikansli i Helsingfors. Liknande paket har skickats också till partiets lokaler på andra håll i landet. Någon har också fått för sig att skicka patroner till Samlingspartiets kansli i Esbo.

Inför kommunalvalet 2021 visade en undersökning av Kommunförbundet att hot och trakasserier har fått politiker att låta bli att ställa upp för omval. Flera kandidater vittnade om att trakasserier är vanligt.

Sipilä blev slagen utanför riksdagen, Soini överfallen under valkampanj

Flera politiker har också utsatts för fysiskt våld under de senaste åren.

Ett uppmärksammat fall var då tidigare statsminister Juha Sipilä (C) blev slagen och hotad utanför riksdagen 2021. Gärningsmannen dömdes till böter för misshandel. Den offentliga diskussionen om fallet kretsade samtidigt i hög grad kring vem som hade delat videomaterial från riksdagens övervakningskameror med medierna.

Sannfinländarnas riksdagsledamot Sebastian Tynkkynen blev slagen på en nattklubb år 2021 efter partiets evenemang i Lahtis. En kvinna dömdes till böter för misshandeln.

Inför förra riksdagsvalet 2019 utsattes dåvarande utrikesminister Timo Soini för en attack. En man försökte slå Soini med en plastflaska, men träffade i stället en av säkerhetsvakterna som var på plats och som lyckades brotta ner anfallaren. Gärningsmannen var iklädd en Soldiers of Odin-tröja. Han dömdes senare till villkorligt fängelse.

Alexander Stubb (Saml) har också blivit utsatt för attacker. År 2015, då Stubb var finansminister, tog sig två män i 20-årsåldern in på hans gård och sköt sönder ett fönster med ett luftgevär och kastade stenar mot huset, medan Stubb och hans familj befann sig inne i bostaden. År 2008, då Stubb var utrikesminister, blev han utsatt för knivhot mitt på öppen gata.

Samtidigt finns det en del kandidater i riksdagsvalet som själva har gjort sig skyldiga till olika brott de senaste tio åren, visar Svenska Yles granskning. Sju kandidater har till exempel dömts för misshandel.

I ett fall har också en riksdagsledamot dömts för misshandel av en annan riksdagsledamot. Det var Sannfinländarnas nuvarande Europaparlamentariker Teuvo Hakkarainen som greppade tag om kollegan Veera Ruohos (Saml) nacke och försökte kyssa henne med tvång i samband med en julfest i riksdagen år 2017. Hakkarainen dömdes för sexuellt ofredande och misshandel.

Allvarliga fall av politiskt våld kopplade till extremhögern

Ett av de allvarligaste våldsbrotten mot politiker under de senaste åren är attacken mot Pekka Kataja år 2020. Två män tog sig in i Katajas hem och slog honom upprepade gånger i huvudet med en hammare eller ett liknande föremål. Kataja fick allvarliga skador och vårdades länge på sjukhus efteråt.

Efter en rad vändningar i rättsprocessen dömde Vasa hovrätt en man till 6 års fängelse för mordförsök i år. Enligt domen var motivet politiskt. Fallet har koppling till en konflikt mellan Pekka Kataja och Teemu Torssonen som uteslöts ur Sannfinländarna på grund av misstankarna.

Teemu Torssonen har kopplingar till extremhögern.

För tio år sedan skedde en knivhuggning som också kan kopplas till extremhögern. Det var i samband med en diskussion om en bok om extremhögern i Finland vid stadsbiblioteket i Jyväskylä.

Två av de tre författarna var på plats på biblioteket, Li Andersson och Mikael Brunila. Vid tidpunkten var Andersson ordförande för Vänsterförbundets ungdomsförbund. I dag är hon partiordförande och undervisningsminister.

Tre nynazister försökte tränga sig in på tillställningen. De stoppades av personer som ansvarade för ordningen på tillställningen. En av männen som försökte tränga sig in knivhögg en person i tumultet. Han dömdes senare till ett och ett halvt år villkorligt fängelse.