Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Damlandslagets tränare Jussi Piirainen avgår

Jussi Piirainen följer en skidtävling.
Bild: Tomi Hänninen

Världscupsäsongen i längdskidåkning avslutades på söndagen i Lahtis. I samma veva meddelade Jussi Piirainen att han inte coachar landslagsdamerna i höst.

I samband med världscupavslutningen levererade Jussi Piirainen ett besked som överraskade många. Han meddelade att han inte fortsätter som damlandslagets tränare.

Piirainen säger att han också vill hinna med annat.

– Det blir så mycket resande i jobbet. Jag har gillat jobbet och beslutet beror enbart på att jag vill ha balans på det privata planet, säger Piirainen till Yle.

Landslagets chefstränare Teemu Pasanen var medveten om Piirainens beslut.

– Det är förstås jobbigt att vara på resande fot i 200–250 dagar. Som värst är man borta hemifrån i fem veckor i sträck, säger Pasanen.

Förbundet hoppades på kontinuitet

Skidförbundets verksamhetsledare Ismo Hämäläinen säger att beskedet kom som en överraskning. Piirainen tog över damlandslaget för bara ett år sedan.

– Då vi för ett år sedan började bygga upp den här helheten hoppades vi på kontinuitet. Nu får vi göra finjusteringar, säger Hämäläinen.

På damsidan var säsongens höjdpunkt Kerttu Niskanens seger i distanscupen som säkrades på söndagen. I den totala världscupen var hon trea.

– De är sällsynt med finländska segrar i världscupsammandrag. Det är betydligt ovanligare än segrar eller medaljer i mästerskap, säger Piirainen.

– Kerttu presterade på en jämn och hög nivå under hela säsongen. Även andra höjde sin nivå och vi hade regelbundet många åkare i topp-30.

Artikeln bygger på av Aino Paloniemis och Laura Arffmans artikel Naisten hiihdon päävalmentaja Jussi Piiraiselta yllätysilmoitus: jättää maajoukkueen ainoaksi jääneen kauden jälkeen för Yle Urheilu.

Diskussion om artikeln