Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chocken i Finlands kvalgrupp: Kazakstan vände 0–2 till seger mot Danmark – lagkaptenen Simon Kjær kallar danska insatsen pinsam

Uppdaterad 26.03.2023 18:37.
Kazakstan jublar efter seger mot Danmark.
Bildtext Kazakstan vann inte en enda match i VM-kvalet 2021, men i det här EM-kvalet kom första segern mot starkt motstånd.
Bild: EPA-EFE

I den andra omgången smällde det till i Finlands grupp i EM-kvalet. Danmark tappade en tvåmålsledning i Astana och föll blytungt mot Kazakstan. Ett gigantiskt fiasko, säger en dansk tv-expert.

Danskt sammanbrott, dansk katastrof, en pinsam insats.

Då ett stort fotbollslag rasar ihop blir rubrikerna svarta – och de danska tidningarna är inte nådiga i kritiken efter att Danmark blev chockat i EM-kvalet. Kazakstan vände ett 0–2-underläge till seger med 3–2 och säkrade nationens enskilt största seger i fotboll.

– Det är ett gigantiskt fiasko, säger danska tv-experten Morten Bruun.

Tre kazakiska fullträffar mellan matchminut 73 och 89 sänkte Danmark. Reduceringen kom på straff, kvitteringen kom efter ett drömmål från distans och segermålet nickade Abat Ambetov in bakom Kasper Schmeichel.

– Jag tycker att det är pinsamt, säger Danmarks kapten Simon Kjær till danska TV2.

– Hela laget är väldigt frustrerat. Vi faller i ett hål och tappar initiativet helt och hållet. Det handlar om hur vi reagerar på baklängesmålen. Vi visade inte den inställning som laget ska ha, säger förbundskaptenen Kasper Hjulmand till TV2.

Trycket på Hjulmand ökar

Danmark ledde med 2–0 efter två mål av superlöftet Rasmus Højlund i den första halvleken, men efter paus vände alltså allt och Danmark åkte på en väldigt sällsynt kvalförlust.

– I dag föll vi ihop och jag vet inte vad det berodde på. Vi var inte tillräckligt bra. Jag får passa mig för vad jag säger precis just nu, men nu måste vi ta ett kollektivt ansvar för det här. Man kan inte leda med 2–0 och förlora med 2–3, säger Kjær.

Inför torsdagens kvalstart mot Finland, som Danmark vann med 3–1, var tongångarna i dansk press rätt uppskruvad. Efter magplasket i Qatar-VM i slutet av förra året har trycket på förbundskaptenen Hjulmand växt.

En förlust mot den lilla fotbollsnationen Kazakstan gör att trycket på Hjulmand lär öka.

Bra eller dåligt för Finland?

För finländsk del är frågan om resultatet var bra eller dåligt. På förhand har Danmark rankats som solklar favorit i kvalgruppen och Finland har förväntats slåss om den andra direktplatsen till EM mot Slovenien och Nordirland i första hand.

Efter dagens skrällseger anmäler också Kazakstan sitt intresse. Inför kvällens matcher Nordirland–Finland och Slovenien–San Marino har fyra av sex lag tre poäng.

Slovenien och Nordirland har chansen att stå på full pott efter de två första kvalmatcherna. Finland jagar sina första poäng i Belfast i en match som Yle direktsänder med start klockan 21.45.

Diskussion om artikeln