Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Håller Ungern sitt löfte och ger grönt ljus för Finlands Natoansökan i dag?

Uppdaterad 27.03.2023 18:42.
Ungerns parlamentsbyggnad upplyst i kvällsmörkret
Bildtext Ungerns parlament Országgyűlés väntas rösta om Finlands Natomedlemskap ikväll
Bild: EPA-EFE

Efter en rad av framskjutna tidpunkter och svävande svar väntas Ungerns parlament idag slutligen rösta om Finlands Natomedlemskap. Men Sverige får ännu sitta i det ungerska väntrummet, lyder budskapet från Budapest.

Det var efter att den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan den 17 mars meddelade att Turkiet inleder ratificeringsprocessen för Finlands del, som det blev fart på de ungerska beslutsfattarna.

Ännu samma dag kom beskedet från Ungern att man tänker rösta om ratificeringen av Finlands ansökan den 27 mars. Och att det styrande Fidesz-partiet, som har två tredjedelar av parlamentsplatserna, kommer att stödja den finländska ansökan.

Omröstningen väntas ske tidigast klockan 19.

Kritiken mot Ungern är ännu en stötesten

När utrikesminister Pekka Haavisto några dagar senare deltog i EU:s utrikesministermöte i Bryssel fick han beskedet bekräftat av den ungerska utrikesminister Péter Szijjártó.

Szijjártó hade också tackat Finland för att den ungerska delegation som besökte landet nyligen fick ett sakligt bemötande, även om det fanns frågor där man var av olika åsikt.

Och för att man från Finland har hållit kontakt med den ungerska premiärministern och utrikesministern, trots motsättningarna.

I en intervju för den amerikanska nyhetsbyrån AP nyligen menar samma Szijjártó att hans land inte har röstat om Finlands och Sveriges Natomedlemskap eftersom de ungerska parlamentarikerna är trötta på dessa länders kritik av Ungerns inre angelägenheter.

Han beskriver det som ”mycket respektlöst beteende” mot Ungern.

Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó håller presskonferens med sin turkiska kollega
Bildtext Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó (till vänster) tillsammans med sin turkiska kollega Mevlüt Çavuşoğlu under en presskonferens i Ankara i februari 2023
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

Nu väntas mera av Sverige efter en finländsk försäkran

Om Finlands Natomedlemskap nu klubbas igenom som väntat i det ungerska parlamentet, så är läget mera ovisst för Sverige.

Det senaste beskedet från premiärminister Viktor Orbán var att man inte kommer att försinka det svenska Natomedlemskapet, men han har inte heller gett någon tidtabell för en ratificering eller en förklaring till varför processen inte fortskrider.

Premiärministerns kanslichef Balázs Orbán sa i en intervju för ungersk media i helgen att ungrarna ondgör sig över att svenska regeringsföreträdare de senaste åren har gjort en sport av att ständigt ifrågasätta den ungerska demokratin.

Han menade också att man ska ha fått försäkran från finländskt håll att sådana problem inte kommer att finnas i framtiden, men att det samma ännu inte gäller för Sveriges del.

Balázs Orbán antydde att eftersom Ungern inte vill blanda sig i svensk inrikespolitik, så förväntar man det samma av andra gällande ungerska frågor.