Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

I Österhankmo lyckas generationsväxlingen

Från 2015
Uppdaterad 26.11.2015 13:21.
Österhankmo uf:s styrelsa vid kaffebordet

Österhankmo är en liten by 25 km nordväst om Vasa. Inflyttningen har varit kraftig och det är inte bara folk med rötter i byn som har flyttat in.

Förändringen har också gett ungdomsföreningen ny fart. På fredagarna håller man på öppet hus för barn och ungdomar från 6-15 år. Föreningen bjuder också på påskbrasa, arrangerar höst- och julfester och ställer till med Barnens dag. I år bjuder man också på revy för andra året i rad.

Yle Nyheter TV-nytt: I Österhankmo vakar ugglorna - Spela upp på Arenan

- Vi vill ha ett hus för byn. Här finns ingen butik, inget dagis och inte heller en skola, säger föreningens viceordförande Ann-Britt Nylund. Byahuset och ungdomsgården är de enda allmänna husen för folk att träffas och umgås i.

Det ska kännas som hemma

Allt från spädbarn till pensionärer tittar in när det ordnas något.

- Vem som helst kan komma hit, tröskeln är låg. Huset är för alla, säger sekreteraren Ulrika Nabb.

Österhankmo Uf lokal
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Österhankmo uf bildades 1925. Hushållen donerade tre stockar per hushål. Om det inte räckte till skaffade man mera nattetid. Nu 90 år senare fungerar alltså huset fortfarande.

Utan hus, ingen verksamhet

I Pargas centrum är man inte lika lyckligt lottad.

Pargas Malms UF var förr en av de aktivaste ungdomsföreningarna i Svenskfinland. På 80-talet ordnade föreningen discon tre gånger i veckan och på veckosluten bjöds det på stora konserter. Den tiden är förbi. Idag står Pargas Malms UF utan hus och verksamheten är nedlagd.

Vill få igång ungdomsföreningen, men orkar inte - Spela upp på Arenan

Sakari Heinonen som är ordförande för Pargas Malms UF hoppas ändå på en fortsättning.

- Ungdomarna borde få ha en förening som ordnar tillställningar, säger han.

Ungdomarna borde stödas av ett par vuxna, men själva få ha initiativet och kontrollen.

Orsaken till PargasMalms sorgliga öde började med ett självmord i föreningens lokal, Råttis. Något år efter den här händelsen gjordes försök att få igång föreningen igen, men viljan och krafterna räckte inte till. Då passade Pargas stad på att sälja fastigheten. Staden hade för länge sedan fått huset av Kalkgruvan. Enligt den allmänna uppfattningen bland pargasborna var syftet att huset skulle verka som ungdomslokal för ungdomsföreningen.

Restaurang Råttis i Pargas.
Bildtext Råttis blev restaurang när staden sålde fastigheten.

Styrelsen för ungdomsföreningen har inte träffats på över ett år nu och är villig att ge över makten. Själv har den inte tid att återuppliva verksamheten bland annat på grund av den ökade byråkratin.

Papperskriget tar aldrig slut

Det finns omkring 300 ungdomsföreningar i Svenskfinland och nästan lika många föreningshus.

Medlemmarna är fortfarande till största delen relativt unga. De som sitter i styrelserna är ändå oftast äldre personer som har suttit på sina poster många år. När den äldre generationen inte längre orkar, är det fara värt att föreningarna dör ut.

När man en gång har gjort det fruktansvärda pappersarbetet får man göra om det år efter år.

På många håll börjar situationen vara akut. På Finlands svenska ungdomsförbund är verksamhetsledaren Tomas Järvinen orolig för hur det ska gå.

- Folk som har arbete, familj och hobbyer, varken hinner eller vill dessutom varje kväll fylla i blanketter och försöka hålla en förening och ett föreningshus, säger han.

Papper så långt ögat når - Spela upp på Arenan

- Det finns orter och föreningar där folk är ivriga att sitta i styrelsen, men i de flesta är det inte så, säger Tomas. Det står inte precis människor i kö för att få ta del av styrelsearbetet och all byråkrati den för med sig.

Järvinens medicin är att samhället gör skillnad på företagsverksamhet och frivilligt föreningsarbete.

- Samhället borde ta en tänkare på det här att hur man tolkar ideellt arbete De flesta föreningar, inte bara uf-rörelsen, sköter en hel massa samhällsservice. Saker som annars skulle ligga på kommunens ansvar om inte föreningarna skulle fixa det. Allt från eftermiddagsklubbar till annan samlande verksamhet.

I Österhankmo tar de unga över

26-åriga Malin Nyström tog över som ordförande för ett par månader sedan. Stödet från de äldre är viktigt, även om det är hon som svingar ordförandeklubban.

Styrelsemedlemmen Guy Wiklund och ordföranden Malin Nyström.
Bildtext Styrelsemedlemmen Guy Wiklund och ordföranden Malin Nyström har mycket att ge i föreningen.

- Vi är ett jättebra gäng, säger hon. Alla hjälper alla. Vi har jätteroligt på våra möten så det är inget betungande arbete.

- Alla har sitt kunnande och vi hjälps åt för att få det att fungera, säger Ulrika Nabb. Man behöver inte kunna allt när man kommer med utan man kan växa in i föreningen.

Letandet efter ett föreningshus fortsätter

I Pargas finns det flera aktiva föreningar, till exempel idrotts- och teaterföreningar samt olika körer. På olika håll i staden finns verksamma ungdomsföreningar, men Pargas Malms ungdomsförenings verksamhet ligger alltså nere.

Rappe Ahlbäck
Bildtext Ralf Rappe Ahlbäck hoppas att föreningarna gör gemensam sak så att ungdomsföreningen också ryms någonstans.

Ralf Rappe Ahlbäck har varit aktiv i Pargas Malms UF i över 20 år från mitten av sjuttiotalet framåt. Han var med under glansdagarna och drömmer om att uf-verksamheten ska återuppstå. En förutsättning är att föreningen får tag på ett nytt hus. FBK-huset i centrum kunde vara ett alternativ.

- De FBK-aktiva har signalerat att deras krafter inte räcker till att hålla på med räddningsverksamhet och renoveringsverksamhet av ett gammalt hus, säger han. Alla som ville rädda Föreningshuset i tiderna skulle nu kunna sätta in krafterna på att rädda Brandkårshuset tillsammans med FBK och få det till föreningshus.

Programmet är inte längre tillgängligt

Uppgifter i artkeln är förtydligade och rättade 26.11.2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan