Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu ger kritisk försvarsminister sparken

 Israeler bär en affisch som representerar premiärminister Benjamin Netanyahu.
Bildtext Lagförslaget är kontroversiellt i Israel.
Bild: Lehtikuva

Israels försvarsminister Yoav Gallant tvingas avgå efter att ha kritiserat ett kontroversiellt lagförslag.

Det kritiserade lagförslaget innebär bland annat att det israeliska parlamentet ska kunna ompröva Högsta domstolens domar. Förslaget har kritiserats för att strida mot demokratins grunder och ge premiärministern Benjamin Netanyahu mer makt.

Enligt försvarsminister Gallant skulle lagförslaget få för stora säkerhetsmässiga konsekvenser. Han uppmanade på lördagen Netanyahu att lägga förslaget på is.

Oppositionsledare hyllade försvarsministerns utspel, medan de högerextrema partierna i regeringskoalitionen uppmanade Netanyahu att sparka försvarsministern.

Gallant sa att de landsomfattande demonstrationerna mot lagförslaget inkluderar allt fler reservister och påverkar landets reguljära styrkor och undergräver landets säkerhet.

200 000 personer demonstrerade på lördagen i Tel Aviv och Gallant sa att den juridiska processen borde avbrytas för en månad med tanke på hur polariserande processen är.

Gallant tillhör Netanyahus Likudparti. Två av Likuds parlamentsledamöter har på Twitter meddelat att de stöder Gallant, vilket väcker frågor om regeringens förmåga att få en majoritet av parlamentet bakom sig.

Enligt planerna ska parlamentet under den kommande veckan rösta om en central del av regeringens förslag.

Källor: Reuters, AFP