Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Långa köer till tandreglering i Helsingfors – barn måste gå längre med tandställning då vården sätts in för sent

Uppdaterad 28.03.2023 12:48.
tandvårdscentralen i Pargas
Bildtext Många barn får köa länge för att få tandreglering. Arkivbild
Bild: Yle/Carmela Johansson

De långa vårdköerna inom tandregleringen hänger kvar från coronapandemin. Själva behandlingen tar i många fall längre tid på grund av att man börjar med den för sent, säger chefstandläkare på Helsingfors stad.

– Jag tycker att det är sjukt att man måste vänta så länge!

Det säger Drumsöbon Corinna Norman. Hon berättar att hennes då elvaåriga barn i augusti i fjol fick remiss till tandregleringens utvärdering.

Under utvärderingen, eller screeningen, bestäms om kriterierna för att få kommunal tandreglering uppfylls. Först efter det påbörjas behandling.

– Jag har inte hört av dem, så jag ringde dit. De sade att det är två års kö, bara till utvärderingen. Och efter det kan man få vänta ett och ett halvt år innan behandlingen inleds.

Ifall det blir så, kommer Corinna Normans barn att vara femton år då behandlingen inleds.

– Mitt barn klagar redan nu på sina sneda tänder, och är ledsen över dem. Det är först i slutet av högstadiet som behandlingen ens kommer att inledas.

Corinna Norman står framför tegelvägg
Bildtext Corinna Norman är frustrerad över de långa vårdköerna för tandreglering. Hon önskar att kösystemet kunde ses över.
Bild: Karin Filén / Yle

”Sneda tänder i släkten”

Corinna Norman berättar att hon gång på gång under de normala kontrollerna av munhälsan har sagt att tandreglering kommer att behövas.

– Vi har sneda tänder i släkten. Jag har haft tandställning. Mitt yngre barn har precis likadana tänder som jag, och det är helt klart att de inte ryms i munnen.

Norman är nu orolig för att tandregleringen inte kommer att vara lika effektiv då den sätts in så sent.

– Med mitt äldre barn gjorde de saker som hjälpte de permanenta tänderna att växa fram på rätt ställe, som att dra ut mjölktänder. Den möjligheten finns inte för mitt yngre barn.

Problem inom tandregleringen

Sebastian Kaste, som är chefstandläkare på Helsingfors stad, bekräftar att det just nu finns ett stort problem inom tandregleringen i Helsingfors. Orsaken är coronapandemin, då nästan all tandvård stannade upp.

– Det är kö för att komma till screening.

Ifall det sedan beslutas att barnets tänder ska regleras, får man köa igen. Hur länge det då tar beror på hur akut läget är med barnets tänder, och på hurdan behandling som ska göras.

– Barnen får den vård de ska ha, men problemet är att de kanske inte får den just när det skulle vara optimalt, beklagar Kaste.

Om den optimala tillväxtperioden hinner gå förbi går det att få ett bra slutresultat, men då räcker behandlingen i allmänhet längre. Det är givetvis dyrt för samhället, och är dessutom otrevligt för patienten.

Kan Corinna Normans barn vara ett av dem som måste genomgå en längre behandling på grund av väntetiden? Och kan det verkligen vara så att hens tandreglering – ifall den anses behövas – sätts in först året då hen fyller femton?

– Nog är det möjligt. Det är en del som drabbas, och det är beklagligt. Men jag kan inte uttala mig om just det här fallet.

Coronapandemin bromsade allt

Orsaken till den långa väntetiden är alltså coronapandemin då man lade ner verksamheten under en lång tid. Bara de mest akuta åtgärderna utfördes, för att minimera smittorisken. Personal flyttades också till andra uppgifter inom vården, berättar chefstandläkare Sebastian Kaste.

– Vi gjorde inga screeningar alls under den tiden. Men behovet av tandreglering hos barn och ungdomar försvann förstås ingenstans.

En annan orsak till de långa vårdköerna är brist på personal, berättar han.

En tandläkare tittar in i munnen på ett barn
Bildtext Personal utbildas i att bättre känna igen bettfel. Arkivbild
Bild: Creative commons

Kaste försäkrar att slutresultatet efter tandregleringen ändå blir det samma.

– Alla som enligt de nationella kriterierna har rätt till tandreglering får det nog till sist. Och när man väl kommer till tandregleringen får man fin vård av vår kunniga personal, säger Kaste.

Också privat vård kan dra ut på tiden om den sätts in sent

Sebastian Kaste berättar att flera föräldrar har varit upprörda över att det tar så länge att få veta ifall barnets bettfel är sådant att de kan få kommunal tandreglering.

– De har i vissa fall sagt att de i så fall skulle ha gått till privat tandreglering tidigare, om de hade vetat att de inte har rätt till kommunal vård.

Nu drar allt ut på tiden, och också den privata behandlingen kan också bli längre - och dyrare - än den annars skulle bli.

På Helsingfors stad gör man sitt bästa för att få saken under kontroll, försäkrar Kaste.

– Under de senaste två åren har vi lyckats komma ikapp med barnens kontroller av munhälsan. Då ser man samtidigt på barnens bett, och lyckas fånga upp barn vars bett är på väg att bli riktigt dåligt, så att de inte ramlar utanför systemet.

Kaste berättar också att Helsingfors stad har satsat på rekrytering av personal, och att man också ser ut att ha lyckats med det. Man har också utbildat befintlig personal i tandreglering.

Han tror att köerna till screeningen vid årsskiftet ska vara normala igen.

”Man ska inte behöva gå privat”

Vad tänker nu Corinna Norman göra? Hennes barn är ledset över situationen, och familjen är orolig för att behandlingen kommer att bli onödigt utdragen.

– Vi kommer att gå till en privat tandläkare för ett besök. Vi vill ha en konsultation för att få reda på hur det ser ut, säger hon.

Norman berättar att hon sedan, med bevis på handen, hoppas kunna övertyga vården om att behovet finns så att hennes barn kanske ska slippa vänta så länge.

– Det hjälper väl inte, men man kan alltid testa. Man ska inte behöva gå privat för att få tandreglering som barnet behöver.

Artikeln uppdaterades 28.3 kl 12:30:

”Kunnig personal” ändrades till ”personal”, och meningen ”Barnen som på det här sättet drabbas av corona-lockdownen kommer alltså inte som vuxna att ha snedare tänder än andra” togs bort.

”ifall barnets tänder så att säga är tillräckligt sneda för att man ska få kommunal tandreglering.” ändrades till ”ifall barnets bettfel är sådant att de kan få kommunal tandreglering”.

Diskussion om artikeln