Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlands Natoprocess inne i slutspurten – det här händer nu steg för steg

Uppdaterad 27.03.2023 19:48.
Pekka Haavisto, Sauli Niinistö och Sanna Marin inklippta framför en Natoflagga.
Bildtext Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna), president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) har varit stora namn under Finlands Natoprocess.
Bild: All Over Press, Kenzo Tribouillard / AFP, EPA-EFE, Silja Viitala / Yle

Finlands väg till försvarsalliansen Nato har varit lång och brokig. Nu när processen snart ska vara klar sammanfattar vi hur slutspurten ser ut.

På torsdagen stadsfäste president Sauli Niinistö lagarna som behövs för att Finland ska kunna bli medlem i Nato.

Förutom de nya lagarna ska också alla Natomedlemmar godkänna – ratificera – Finlands medlemskap.

Alla länder förutom Ungern och Turkiet har godkänt Finlands medlemskap redan förra året. Efter det har processen haltat i skuggan av Turkiets krav och Ungerns utredningar för att Finland ska få ländernas godkännande.

Men nu har processen fått nytt liv igen. På måndagskvällen röstade Ungerns parlament ja till ett finländskt medlemskap i Nato och också Turkiet väntas godkänna Finlands Natomedlemskap under den här veckan.

Sauli Niinstö skriver under Natolagarna.
Bildtext Finland kommer att ansluta sig i enighet med Natolagarna som president Niinistö har godkänt.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Det här händer nu – vi får en inbjudan

Först ska Ungern och Turkiet ratificera Finlands ansökan. De ska sedan meddela USA om att de godkänner Finland som Natomedlem.

Efter det bjuder Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg in Finland att ansluta sig till alliansen. Enligt Helsingin Sanomat är det sannolikt att Finlands inbjudan först går till den finska Natodelegationen i Bryssel, och sen till Utrikesministeriet i Helsingfors.

Injudan kan enligt HS nå Finland på några timmar, men i värsta fall kan det ta några dagar.

Därför måste Finland vara redo att gå med i Nato utan Sverige

16:23

Samtidigt blir det Nordatlantiska fördraget internationellt bindande för Finland och enligt grundlagen ska det läggas till i vår nationella lagstiftning. Det betyder att riksdagen måste samlas för ett extra sammanträde på anslutningsdagen.

Då riksdagen godkänt anslutningen publicerar Utrikesministeriet det Nordatlantiska fördraget och genomförandebestämmelserna på Finlex.

Natomedlem då pappren når USA

Efter att riksdagen godkänt allt som behövs ska utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) skriva under ett officiellt anslutningsdokument som Utrikesministeriet skickar till USA:s utrikesministerium – antingen med en tjänsteman eller via den amerikanska ambassaden.

Då det finländska anslutningsdokumentet når de Förenta staterna blir Finland en fullvärdig Natomedlem. Efter det ska alliansen komma överens om hur många platser Finland får och hur mycket landet ska bidra med till Natos budget.

Om allt går som det ska, kommer Finland att medverka som fullvärdig Natomedlem på toppmötet i Vilnius i Litauen i juli. Vi behöver också ratificera Sveriges Natomedlemskap ifall vi blir medlemmar innan dem.

Så här har Finlands väg in i Nato sett ut hittills

Så här har Finlands väg in i Nato sett ut hittills - Spela upp på Arenan

Artikeln uppdaterades 27.3.2023 klockan 19.45 med uppgiften om att Ungerns parlament godkänt Finlands Natomedlemskap.

Källor: Nato, Statsrådet, Helsingin Sanomat