Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Styrkelyftaren Liam Biström från Hangö vill slå rekord och vinna VM-guld – deltar i junior-VM i augusti

Marklyft är ett av de tre momenten i styrkelyft. Hangöbon Liam Biströms närmaste mål är att lyfta nytt värlsdrekord. Det nuvarande rekordet är 311 kilo.

Hangöbon Liam Biström är ett verkligt stjärnskott inom kraftsporten styrkelyft. Han har sysslat med styrkelyft i ungefär ett år och ska representera Finland i junior-VM i augusti.

Junior-VM ordnas i Cluj Napoca i Rumänien i slutet av augusti. För Liam Biström kändes det skönt att han valdes att representera Finland i junior-VM.

Med ungefär fem månader kvar till VM har 16-åringen hård träning och SFIM i bänkpress på programmet. Svenska Finlands idrottsförbunds mästerskapstävlingar ordnas den 13 maj i Ekenäs.

– Jag tränar fem eller sex gånger i veckan, ett träningspass räcker mellan en och tre timmar, berättar Liam Biström.

VM-titel inom några år

Det unga stjärnskottet från den nya styrkelyftklubben Hangö Power Team funderar inte länge då frågan handlar om hans målsättningar:

– Jag ska bli världsmästare, säger han självsäkert.

Porträttbild på Liam Biström.
Bildtext Blivande världsmästare? Det tror åtminstone Liam Biström själv. Han deltar i junior-VM i augusti.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Att det skulle bli en VM-titel genast i första internationella stortävlingen tror han inte. En plats bland topp tio skulle vara en fin prestation.

– Det tar nog några år innan det lyckas.

Före 18-årsdagen som infaller i augusti nästa år är Liam Biströms mål att slå världsrekordet i marklyft i åldersklassen under 18 år. Världsrekordet är nu 311 kilo.

Hans tävlingsrekord i marklyft är för tillfället 270 kilo. I knäböj har han lyft 180 kilo och i bänkpress 125 kilo. På träningarna har han sannolikt haft större tyngder på skivstången än så.

HPT-ordföranden tror på Liam Biström

– Jag har stor tillit till Liam. Han får lyfta ännu två år i åldersklassen under 18 år. Det andra året i åldersklassen kan han gå hur långt som helst, säger Johan Henriksson.

Liam Biström ska ta medalj i VM - tränar fem eller sex gånger i veckan

11:25

Han är ordförande för Hangö Power Team som fyller ett år 18.4. Att den unga föreningen redan nu har en landslagslyftare är stort, tycker Henriksson.

– Jag är väldigt, väldigt stolt över Liam, säger Henriksson.

Föreningen hjälper Liam Biström med olika praktiska saker innan VM-tävlingarna kör i gång.

– Vi i föreningen hjälper med bland annat byråkratin och antidopning. Det är ganska mycket sådant som krävs inför ett VM.

Ingen egen tränare

Liam Biström har ingen egen tränare utan plockar program och tips från internet. Det är vanligt att styrkelyftare gör så.

Fast han inte har någon personlig tränare så reser han ändå inte ensam till Rumänien.

Styrkelyftförbundet har ett team med i tävlingarna för laget med unga lyftare. Dessutom reser Liam Biströms föräldrar till Rumänien för att följa med tävlingarna.

– Det skulle vara ganska tufft att resa ensam första gången, så det är bra att föräldrarna kommer med, säger Liam Biström.

Diskussion om artikeln