Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera fall av rattfylleri i Österbotten under helgen

Polisen i Österbotten intensivövervakade rattfyllerister under veckoslutet från fredag kväll till söndag morgon.

Fem personer påträffades misstänkta för rattfylleri på grund av alkoholbruk och tre personer för rattfylleri på grund av användning av andra berusningsmedel.

Antalet förare som blåste under straffgränsen uppgick till 15.

Enligt polisens pressmeddelande utförde polisen totalt 2 817 blåstester och 24 drogtester.

Relaterat

Livlig avslutningshelg för polisen i Sydvästra Finland – men färre brott än i fjol

Trots det kyliga vädret under skolornas avslutningshelg hade polisen i Sydvästra Finland fler uppdrag i år än i fjol under motsvarande veckoslut.

Polisen hade flest uppdrag under lördagen. Speciellt oroligt var det vid Nunnalahti badstrand i Nådendal där det fanns minderåriga berusade personer och en del slagsmål uppstod.

I Björneborg behövdes polisen extra mycket på Skrivarholmen.

Trots att polisen hade en bråd helg förekom aningen färre brott än tidigare år. Antalet fall av misshandel var på samma nivå som förra året, medan polisen påträffade färre rattfyllerister.

På söndagsmorgonen dog en person i Karvia efter att ha kört av vägen och slungats ut ur bilen.

En flaska skumvin i Brunnsparken den 1 maj 2023. I bakgrunden grupper av människor.

Polisen fick ingripa på många håll när skolavslutningen firades

Knivskada i Lojo, i Borgå blev polisbilen påhoppad.

EN polis ser in i kameran. I förgrunden en polisbil.

Oroväckande utveckling i trafiken i början av året – i Sydvästra Finland skadades 140 procent fler på grund av rattfylleri

Rattfyllerister är inblandade i andra typer av olyckor än nyktra förare. Personskador orsakade av att föraren varit berusad har klart ökat i Sydvästra Finland.

Mopedister och rattfyllerister sysselsatte polisen i Österbotten

Polisen i Österbotten hade en bråd helg.

Den intensifierade övervakningen av mopedtrafiken fortsatte och i Österbotten försattes flera mopedister i körförbud.

I Karleby ordnades flera olagliga mopedträffar, bland annat i Äventyrsparken och på Kemiravägen hade ett hundratal mopedister och bilister samlats efter att inbjudan cirkulerat på sociala medier. Polisen utreder ärendet som en sammankomstförseelse.

Polisen stötte också på flera rattfyllerister. Det kanske mest uppseendeväckande fallet inträffade i Kristinestad under natten till söndag då en personbilsförare kom körandes mot en polispatrull i 135 km/h. På området är hastighetsbegränsningen 60 km/h. Bilisten vägrade att blåsa i alkometern och fördes direkt på blodprov. Hen misstänks för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Polisen stötte också på en onykter person som framförde en elsparkcykel, vars motor var på hela 5 kW så att den kunde köras i över 40 km/h.

Orolig helg i sydvästra Finland – polisen satte stopp för slagsmål, rattfyllerister och fortkörning

Berusade människor som betedde sig dåligt, bilister som körde för fort och slagsmål sysselsatte polisen i sydvästra Finland under helgen.

Bland annat brottsanmäldes tio misshandelsfall. Polisen höll också ett extra öga på trafiken.

Totalt ertappades 17 rattfyllerister, medan 25 bilister körde utan giltigt körtillstånd. Därutöver misstänks fem bilister för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Bland annat körde en bilist 189 kilometer i timmen på Omfartsvägen i Åbo på ett område, där det är tillåtet att köra 100 kilometer i timmen. I Ulvsby i Satakunta körde en bilist 154 kilometer i timmen, trots att det var tillåtet att köra 60 kilometer i timmen på vägen.

Polisen hade totalt cirka 950 uppdrag under helgen.

Man körde i isvak berusad, kompisen drunknade – dömdes i tingsrätten

En man som körde genom isen med en snöskoter i Nystad och vars kompis dog i olyckan, har dömts till villkorligt fängelse för dödsvållande och grovt rattfylleri.

Olyckan skedde i Pyhäranta en decembernatt år 2021. Den dömda mannen hade sin kompis med på snöskotern när han körde i en isvak.

Kompisen drunknade i olyckan. Båda var berusade och den dömda mannen hade en promillehalt på 2,89 då olyckan skedde.

Egentliga Finlands tingsrätt dömde mannen till ett 8 månader långt villkorligt fängelsestraff. Han dömdes också till 60 dagsböter.

Den dömda mannen bestred åtalen.

Färre drogpåverkade och färre döda i trafiken

Antalet chaufförer som körde drogpåverkade minskade i fjol jämfört med år 2020, uppger polisen.

I fjol påträffades kring 3 000 färre drogpåverkade i trafiken än år 2020. Det året påträffade polisen dessutom fler drogpåverkade än alkoholpåverkade bakom ratten.

Polisen tror att trenden pekar neråt i och med de stora beslagtagningar som finländska myndigheter gjorde tillsammans med amerikanska FBI våren 2021.

Också antalet dödsolyckor i trafiken minskade i fjol. För första gången sedan år 1941 översteg antalet trafikdöda inte 200.