Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Uppgradera en påskklassiker – gör blomkorgar av äggskal och fyll med primulor och andra påskblommor

Uppdaterad 04.04.2023 14:26.
En påskdekoration.
Bildtext Påskdekoration.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Påskris pyntas traditionellt med målade äggskal, lägger man då bara till en limpistol, lite band och vårens första blommor i ekvationen får man en annorlunda och trevlig uppgradering av klassikern.

Påsken kommer ofta vid en tidpunkt, då man som mest längtar efter varma solstrålar, svällande knoppar, färg och liv i naturen.

Primadonnan bland de vårblommande växterna är primula, som hör till viveläktet. Primula betyder vårens första ört för att den faktiskt är bland de första att blomma på våren.

Det bästa med vivor är den härliga färgvariationen. Det finns hundratals olika arter och tack vare handeln har vi möjlighet att få in dessa i våra hem tidigt på våren, då de ännu inte finns att se i naturen. Längst blommar vivan om den får jämn bevattning och får stå i en sval rumstemperatur.

Gör blomkorgar av äggskal

Eftersom äggskalet skall fungera som vas, kan man inte blåsa ur ägget som man i vanliga fall gör då man skall måla ägg. Istället gör man försiktigt ett hål som man gradvis förstorar till en diameter på cirka 2 cm, eller så stort man vill att den lilla vasens öppning skall vara. Det är viktigt att rengöra insidan av ägget ordentligt så att limmet fäster bra.

Påskdekorationer.
Bildtext Placera äggskalen stadigt innan du börjar fylla dem med blommor.
Bild: Yle/ Carina Ahlskog

Limma fast band på insidan av skalet men var försiktig, limmet är varmt och bränner lätt. Limmet bör torka ordentligt innan man fyller äggskalen med vatten. Vattnet skall helst inte komma över den limmade ytan.

Ställ äggen stabilt i äggkartongen, äggkoppar eller en ställning och börja dekorera med valfria blommor, blad och kvistar.

En påskdekoration.
Bildtext Påskriset kan också vara grönskande syren.
Bild: Yle/ Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk