Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grytprov där hundar möter rävar avbryts

Uppdaterad 27.03.2023 14:40.
Tunnlar som byggs för att hundar ska utföra grytprov i dem.
Bildtext I grytproven som filmats leddes hundar och rävar in i samma tunnlar.
Bild: Oikeutta eläimille

Finska Kennelklubben avbryter anlagstest med levande bytesdjur och liknande träningsverksamhet för grythundar. Beslutet träder i kraft genast, säger klubbens ordförande Esa Kukkonen till nyhetsbyrån STT.

På lördagen publicerade djurrättsorganisationen Oikeutta Eläimille videomaterial från anlagstest i form av grytprov. Grythundarna leddes in i tunnlar där en levande räv väntade på dem. Räven ska enligt bestämmelser vara uppfödd och vaccinerad.

Anlagstestens syfte är att se hur hunden reagerar och om den senare kan skickas in i riktiga gryt under jakt.

I testen uppstod situationer där hunden och räven tog ihop, trots att det är förbjudet enligt Kennelklubbens regler. Enligt lagen får man inte orsaka djur onödigt lidande.

Oikeutta Eläimille säger att videorna filmats i smyg i Vichtis och Virmo i höstas.

När videorna publicerades gick Finska Kennelklubben samma dag ut med att organisationen ska reda ut testen som visas.

Finska Taxklubben beklagar det skedda

I videomaterialet från Virmo syntes situationer där hund och räv hamnat i närkontakt med varandra. Kameran filmar inte ända in i testtunneln men när hunden dras ut syns det hur den håller fast i räven.

– Vi beklagar det som skett, tyvärr kunde inte överdomaren förhindra kontakten mellan hund och räv under grytproven i Virmo, säger ordförande för Finska Taxklubben FTK rf Timo Mäkelä till STT.

I materialet som filmades i Vichtis syns inga konfrontationer mellan hund och räv, inga sådana nämns heller. Däremot ger en hund ifrån sig ett läte som gör att ljudet spricker. Arrangörerna för testen säger att lätet är normalt.

Källa: STT