Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inte fråga om att skapa en gemensam nordisk flygflotta med 250 jaktplan, säger flygvapnets kommendör

Ett Hornet-jaktplan från finska flottan flyger ovan molnen.
Bildtext Bilden visar ett av Finlands nuvarande jaktplan.
Bild: Oskari Tähtinen / Ilmavoimat

Kommendör Juha-Pekka Keränen säger till Yle att det utökade samarbetet mellan de nordiska flygvapnen inte handlar om att skapa en flygflotta under gemensamt kommando.

Den 16 mars skrev cheferna för de nordiska flygvapnen under en avsiktsförklaring som ska stärka samarbetet mellan de nordiska länderna.

Men det handlar ändå inte om en gemensam flygflotta med 250 jaktplan, vilket många medier skrev förra veckan.

Kommendör Juha-Pekka Keränen anser att medierna gjort en förenkling av situationen.

– Syftet är att planera hur fyra länders kan använda sitt flygvapen effektivt gemensamt i alla typer av situationer. Det finns ingen avsikt att förena alla flygvapen under ett gemensamt kommando, säger Juha-Pekka Keränen till Yle Uutiset.

”Ett budskap till Ryssland”

De nordiska länderna ska utveckla flygvapnet enligt fyra gemensamma riktlinjer: ett integrerat kommandosystem för planering och genomföring av flygoperationer, ett flexibelt och hållbart stödsystem, gemensam situationsmedvetenhet i luften och gemensam utbildnings- och övningsverksamhet.

Keränen säger att avsiktsförklaringen ska skicka ett meddelande till personalen i varje land om färdriktningen och att den också ska fungera som ett budskap till Nato om att de nordiska länderna vill arbeta tillsammans i den här saken.

– Naturligtvis är det också ett budskap till Ryssland om att de nordiska länderna vill agera tillsammans i framtiden. Det här är ett jobb som kräver konkreta åtgärder. Det kommer inte att hända på ett ögonblick.

Samarbetet ska vara nära nog genomfört till den gemensamma övningen Nordic Response vintern 2024.