Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Raseborgs Energi lovar färre elavbrott och stabilare elnät – tio år lång sanering snart klar

En man i skyddsväst och hjälm står i snön utanför en elstation. Han heter Andreas Talling.
Bildtext Raseborgs Energis elnätschef Andreas Talling berättar att arbetet med att förnya hela mellanspänningsnätets distributionsspänning gjorts med nästan enbart egen personal.
Bild: Raseborgs Energi

Raseborgs Energis elnät är ett av de modernaste i landet från och med i sommar då en nästan tio år lång sanering är klar.

Elbolaget beslöt hösten 2013 att förnya hela mellanspänningsnätets distributionsspänning från 10 och 30 kilovolt till 20 kilovolt.

Tanken med investeringen var att modernisera elnätet och få bort den saneringsskuld som uppstått under en längre tid.

Det här betyder att leveranssäkerheten kommer att bli bättre, skriver Raseborgs Energis vd Frank Hoverfelt i ett mejl till Yle Västnyland.

”I praktiken blir det alltså ännu färre elavbrott och ett stabilare elnät. Det här ökar också vår förmåga att ta in flera nya kunder i elnätet, vilket på sikt gynnar alla när kostnaderna kan fördelas över flera kunder.”

En elstation i ett snöigt landskap.
Bildtext Då Raseborgs Energi kopplar om elnätet så borde kunderna klara sig med enbart ett elavbrott som varar uppskattningsvis i högst två timmar, meddelar elbolaget. Kunderna meddelas separat om elavbrotten och inga ändringar eller åtgärder krävs av dem. Den här elstationen finns i Prästkulla i Tenala.
Bild: Raseborgs Energi

Arbetet skulle vara klart år 2024, men det blir klart redan i sommar. Elnätschefen Andreas Talling berättar i ett pressmeddelande från Raseborgs Energi att elbolaget utfört arbetet i huvudsak med egen personal.

”Det har gjort att tidtabellen hållit och arbetet är kostnadseffektivt utfört. Större enskilda arbeten, så som förnyandet av elstationerna har vi köpt in som externa entreprenader”.

Elstation byggs i Prästkulla

Elbolaget har förnyat alla elstationer i elnätet, bytt ut mellanspänningskablar på hela nätområdet och förnyat transformatorstationer.

Just nu förnyas elnätets reservmatning genom att bygga en ny 110/20 kilovolts elstation i Prästkulla i Tenala. Samtidigt förnyas utrustningen på 110 kilovolt i huvudstationen i Björknäs i Ekenäs.

Elnätets omkopplingar till 20 kilovolt börjar efter att elstationerna är helt färdiga i slutet av den här veckan.

”Den verkliga ändringen av elnätet till 20 kilovolt börjar den 3 april i de västliga delarna av vårt elnät, det vill säga i Västerby, Trollböle och Leksvall. Därefter fortsätter omkopplingarna österut så att hela elnätet blir överfört till 20 kilovolt under slutet av maj, förutsatt att allt går bra”, berättar Frank Hoverfelt i pressmeddelandet.

Elavbrott förekommer hos kunderna

Omkopplingsarbetena orsakar ett elavbrott hos kunderna. Elavbrotten sker efterhand som omkopplingarna flyttar österut i elnätet under april–maj och de sker i huvudsak dagtid.

Hela investeringsprogrammet har kostat cirka 15 miljoner euro fördelat över åren 2014–2023.

Diskussion om artikeln