Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Efterfrågan på ekomat minskar – trots tufft läge vill östnyländska ekobönder inte återgå till konventionell odling

En butikshylla med massor av frukt och grönsaker. På gröna banderoller står det luomu eko.
Bildtext Allt färre finländare väljer ekologiskt odlad mat i matbutiken. Arkivbild.
Bild: Raila Paavola / Yle

Inflationen har lett till att efterfrågan på ekologisk mat i butikerna har gått ner. Speciellt de ekobönder som säljer sina produkter för vidareförädling är i en utmanande sits just nu.

I Illby i Borgå sitter ekobonden Stefan Forsman med ett lager av ekologiskt spannmål. Han odlar mest råg, havre och ärter men just nu är det svårt för honom att få sin skörd såld till ett bra pris.

Utbudet på ekospannmål är större än efterfrågan i dagens läge och därför har priserna gått ner, konstaterar han.

– Jag har inte slagit fast priset på spannmålen ännu, så vi får se var det slutar, konstaterar Stefan Forsman.

Stefan Forsman står framför sin traktor.
Bildtext Det har sina fördelar och nackdelar att odla ekologiskt. Enligt Stefan Forsman är fördelarna att man inte behöver så mycket gödsel. Nackdelen är att det är dyrare att odla då det till exempel går åt mera bränsle. Arkivbild
Bild: Yle/Victoria Riikonen

Orsaken till att Forsman sitter i den här utmanande sitsen är att efterfrågan på ekologiska produkter har minskat runt om i matbutikerna i Finland.

Den minskade efterfrågan har lett till att vissa bönder slutar odla ekologiskt eftersom det inte är lönsamt. Också i Sverige syns samma trend.

Svårare att sluta köpa av den bekanta bonden

I Östnyland kan man skönja en skillnad ekobönder emellan. De som säljer sina produkter direkt till konsumenten verkar vara i en mindre utmanande sits just nu.

Till exempel på Hultgård i Liljendal går gårdens ekologiska ägg åt precis som tidigare, berättar Natalia van den Hoek.

Konsumenter verkar med andra ord ha lättare att välja bort eko i matbutiken då man inte vet exakt vilken bonde som berörs.

– Det är en fördel att ha direktkontakt med kunden, konstaterar Atte Hermansson på Majvik i Sibbo.

Majvik har satsat på ekoodling i snart 40 år. Gårdens största inkomstkälla är försäljningen av rotsaker och potatis men det odlas också lite bär och spannmål.

Gårdens egna kor producerar gödsel, vilket gör att man på Majvik inte påverkas av att priset på gödsel gått upp.

Bil på mat i fin restaurang
Bildtext En viktig inkomstkälla för Majvik i Sibbo är försäljningen till fine dining-restauranger. Än så länge har den försäljningen inte minskat. Arkivbild

Gårdens försäljning har minskat en aning men läget är tillsvidare helt okej enligt Hermansson. Gården har en bred kundkrets och ett brett sortiment, vilket gör att gården har flera ben att stå på.

Majviks produkter går huvudsakligen direkt till fine dining-restauranger och privata skolor och daghem. Av gårdens försäljning går bara tio procent till privata konsumenter.

Än så länge har försäljningen till restaurangerna inte minskat. Men visst är det osäkra tider, konstaterar Hermansson.

– Jag är nog lite orolig för privatpersoners köpkraft under de kommande åren. Vi får se hur snabbt och hur allvarligt det påverkar restaurangerna, säger han.

Spannmålspriserna kan sjunka ännu mera

En ekogård som säljer ekologiskt nötkött direkt till kunderna är Engsbo i Västerforsby i Lovisa. Försäljningen har bara pågått i ett par år och köttet går åt som tidigare, berättar Fredric Karlsson.

Köttförsäljningen är ändå en bisyssla på gården, som odlar mest spannmål och bondbönor. På spannmålssidan ser det dystrare ut, konstaterar Karlsson, och syftar på de sjunkande spannmålspriserna.

Till skillnad från Stefan Forsman i Borgå har Karlsson blivit av med sin spannmål. Han sålde sin skörd tidigare till ett bättre pris, och därför är gårdens läge inte så kritiskt just nu.

– Men tittar man framåt så ser höstens pris lite dåliga ut för tillfället, konstaterar Karlsson som är rädd för att inflationen kan leda till att priserna sjunker ännu mera.

Råg fotat under en blå himmel.
Bildtext Det oroliga världsläget fick spannmålspriserna att skjuta i höjden förra hösten. Nu dalar priset för ekologiskt spannmål, eftersom folk inte köper lika mycket ekologiska produkter som tidigare.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Förra hösten steg priserna tillfälligt på både ekologiskt och konventionellt odlat spannmål. Priserna på ekospannmål steg ändå inte i samma grad som priserna på konventionellt odlat spannmål.

Sedan dess har priserna på ekologiskt spannmål sjunkit. Enligt Karlsson är priset på ekospannmål just nu aningen lägre än innan Ukrainakriget, trots att produktionskostnaderna har stigit.

Två traktorer står parkerade framför en spannmålstork.
Bildtext På Engsbo i Västerforsby fortsätter man odla ekologiskt, trots att priset på ekologiskt spannmål har sjunkit.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Ekoviljan är stark

Trots att det är utmanande att vara ekobonde just nu verkar viljan att fortsätta med ekologisk odling vara stor.

Stefan Forsman sadlade om till eko för ungefär fem år sedan och ångrar inte sitt val. Han tror på framtiden och att läget för ekobönder ändrar i något skede.

– Man får hanka sig fram lite i taget och hoppas på bättre tider, så som bönder brukar göra, säger han.

Stefan Forsman går fram till sin traktor.
Bildtext Som bonde får man vara med om det mesta när det gäller utmaningar. Man blir härdad, konstaterar Stefan Forsman som tänker fortsätta med ekojordbruk tills pensioneringen.
Bild: Yle/Victoria Riikonen

Inte heller Fredric Karlsson, som sadlade om för ungefär sex år sedan, ångrar att han gick över till att odla ekologiskt.

Precis som Forsman lyfter han fram behovet av att se långsiktigt på saker och ha lite is i magen.

För honom är en mycket stark faktor att hålla sig till ekoodling det kemiska bekämpningsarbetet som han i många år gjorde när han odlade konventionellt.

– Att spruta kemiska ämnen skulle man inte riktigt vilja göra mera, för sin egen hälsa och för andras också, konstaterar Fredric Karlsson.

Diskussion om artikeln