Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Brottning i ett skyddsrum är unika uppladdningen inför fotbollssäsongen i VPS: ”Varit veckans tyngsta träning”

Sebastian Strandvall tränar i VPS 2023.
Bildtext Sebastian Strandvall gillar valet att träna en gång i veckan i Kari Salmis brottningsgrotta.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Får VPS sina ligamotståndare på fall den här säsongen? Då ligafotbollen startar är det dags att lämna brottningslokalen och visa att styrkan i det fysiska spelet har utvecklats.

Miljön är minst sagt oglamourös, rätt och slätt raka motsatsen till europeiska storklubbars moderna träningsanläggningar. Men det är i ett skyddsrum i Orrnäs en bit utanför centrala Vasa som VPS har tränat en gång i veckan under flera vintrar.

Kari Salmi är Vasalagets fystränare och det är han som har fört in brottning som ett stående element i träningen under försäsongen.

Spelarna suckar lätt varje gång Salmi visar en ny övning. Stående brottning i två minuter långa intervaller avslutar träningen och under en dryg timme är belastningen rätt hög i den anspråkslösa lokalen.

– Ibland kan ”Kake” vara lite snällare om vi har haft match, men ofta är det riktigt tungt. Man känner av det dagen efter, säger Jesper Engström.

– Man får mjölksyra, men det är ändå inte dränerande tungt. Det är tyngre att spela en fotbollsmatch, säger Sebastian Strandvall.

VPS fystränare Kari Salmi visar övning - Spela upp på Arenan

Salmi ler när han säger att han brukar reta spelarna med att det är lätt fysträning. Sanningen är en annan.

– Det här är tung fysträning. Det här är nog veckans tyngsta träning.

– Men spelarna gillar den här träningen. De tycker att brottningen kunde stå kvar på programmet då och då under säsongen, men man får så ont i musklerna om man har ett uppehåll från brottningen.

”Här får vi fram mjölksyran”

Kari Salmi har tidigare varit landslagstränare i brottning och han har en lång bakgrund i sporten. Nu är han inne på sin tredje säsong som fystränare i VPS.

– Här stärker vi hela kroppen och det är jättebra för fotbollsspelare. Det förbereder oss för duellspelet på planen.

– Löpning är lätt fysträning. Man blir mycket tröttare här än på ett fotbollspass. Här får vi fram mjölksyran.

Sebastian Strandvall och Jesper Engström under en VPS-träning 2023.
Bildtext Sebastian Strandvall och Jesper Engström säger att träningarna i brottningslokalen är effektiva.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Då Yle Sporten besökte VPS inför ligastarten var det försäsongens sista brottningsträning som genomfördes. Då ligaspelet startar minskar träningsmängden.

– Jag hade aldrig upplevt den här träningsformen innan jag kom tillbaka till VPS från Inter. Det är verkligen inte min gren, men väldigt nyttigt för rörligheten och styrkan i överkroppen, säger Engström.

Engström och Strandvall tränar brottning - Spela upp på Arenan

Strandvall pekar på förbättrad kroppskontroll som en fördel med brottningen.

– Mycket i fotbollen handlar om kroppskontroll och snabba rörelser. Här tränar vi den delen effektivt. Jag vill också tro på att vi är starkare på att försvara vårt eget straffområde i duellerna.

Är det här veckans bästa fyspass?

– Jag gillar också traditionell gymträning, men det här är väldigt givande. Vi får rörlighetsträning och smidighet på köpet här och kan lägga mindre tid på att sitta och stretcha.

Hur unik är träningsformen?

Spelare kommer och går i ett fotbollslag, men en del av VPS-truppen har varit i Vasa i flera säsonger och tränat i skyddsrummet.

– Jag ser en utveckling. Killarna använder magmusklerna mycket mer då de brottas. De har blivit starkare och orkar mycket bättre, säger Salmi.

VPS fystränare Kari Salmi pratar med en spelare.
Bildtext Kari Salmi har lite annorlunda träningsmetoder.
Bild: Mats Ahlnäs / Yle

Strandvall är en av spelarna som följde med då VPS åkte ur fotbollsligan 2019 och han har upplevt många vintermorgnar i Salmis brottningslokal.

– Om man jämför hur det såg ut då vi började med det här så ser man oerhörda framsteg i vissa övningar.

Den sista frågan känns given: hur ovanligt är det här för ett fotbollslag? Det kommer inget entydigt svar, men en försiktig uppfattning är att brottning inte står på alla träningsprogram runt om i Fotbollsfinland.

– Vi är knappast ensamma i världen, men jag har faktiskt inte hört att någon skulle hålla på med det här nu. Vi är kanske lite unika och får hoppas att det ger oss en konkurrensfördel, säger Strandvall.

– Efter ert besök är det ju inte hemligt längre, men andra lag kan nog inte apa efter i en handvändning.

VPS startar ligasäsongen hemma mot FC Lahti den 5 april.

Diskussion om artikeln