Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens expert Jani Lyyski analyserar Finlands EM-kvalmatcher – offensiven får ros, defensiven ris: ”Kvaliteten räcker inte till när man möter Danmark borta”

Rasmus Schüller, Robert Ivanov och Leo Väisänen firar segern mot Nordirland.
Bildtext Rasmus Schüller (till vänster) får beröm. Backlinjen med Robert Ivanov och Leo Väisänen behöver bli bättre.
Bild: AFP / Lehtikuva / Paul Faith

Dålig positionering i straffområdet, otillräcklig spelarkvalitet och slarvspel på egen planhalva. De bristerna lyfter Yle Sportens expert Jani Lyyski fram efter kvalmatcherna mot Danmark och Nordirland.

De två första EM-kvalmatcherna resulterade i tre poäng för Finlands fotbollsherrar.

Mycket måste ändå förbättras för att Finland ska kunna knipa en plats i EM-slutspelet. Yle Sportens fotbollsexpert Jani Lyyski är kritisk till missarna i uppspelet, speciellt i matchen mot Danmark.

– Det är ingenting som laget behöver förbättra, utan någonting som man måste sluta med. Det får inte hända. Det var jag mest besviken över, säger Lyyski.

Trots bristerna i försvarsspelet konstaterar Lyyski att tre poäng efter de två bortamatcherna är ett fullgott saldo. Poäng i Danmark hade inte varit rättvist, medan Finland gjorde vad som förväntades mot Nordirland.

– Det är poängen som räknas, så laget gör definitivt en godkänd insats.

Kvaliteten räcker inte till

Inför årets kvalmatcher gjorde förbundskapten Markku Kanerva förändringar i backlinjen.

I stället för en fembackslinje valde landslagstränaren att ställa upp med formationen 4–4–2, något som enligt Lyyski inte hade någon större påverkan på försvarsspelet.

I stället nämner Lyyski, som själv spelat mittback i landslaget, kvaliteten på spelarna som en av de största orsakerna till att försvarsspelet inte håller den nivå som det ska.

– Den här gången är det så att kvaliteten inte räcker till när man möter Danmark borta. Men det räckte mot Nordirland, säger Lyyski.

Efter EM för två år sedan har vissa försvarsspelare slutat i landslaget. Dessutom fick Finland i kvalpremiären klara sig utan den skadade vänsterbacken Jere Uronen.

Rasmus Højlund ger Danmark ledningen - Spela upp på Arenan

Därför fick Richard Jensen hoppa in och ta rollen som vänsterback. Lyyski anser att den Borgåbördige jätten gjorde en godkänd insats.

– Utifrån förutsättningarna och det svåra läget gör Jensen det faktiskt helt okej.

Bristerna i försvaret finns enligt Lyyski på flera ställen.

– Under Danmarks första mål ser vi att Robert Ivanov, Jensen och Leo Väisänen alla positionerar sig helt konstigt.

Det offensiva spelet och mittfältarna får beröm

I flera år har försvarsspelarna varit stöttepelare i landslaget: Spelet bakåt har ofta varit bättre än spelet framåt. I år är det ombytta roller när de offensiva spelarna stigit fram.

Lyyski är optimistisk över anfallsspelet och tycker att Finland lyckades skapa fina målchanser.

– Jag är väldigt nöjd med Finlands offensiva spel. Speciellt i matchen mot Danmark skapade Finland fina fyra-mot-fyra- och fyra-mot-tre-lägen, även om den sista passningen inte alltid nådde fram.

– Förr eller senare kommer de riktigt bra målchanserna. Så gick det också i samband med Oliver Antmans mål, säger Lyyski.

Oliver Antman kvitterar mot Danmark - Spela upp på Arenan

Av spelarna får framför allt mittfältarna Rasmus Schüller och Anssi Suhonen beröm. Schüller är den vattenbärare som Finland behövt efter att Tim Sparv avslutade sin landslagskarriär.

– Schüller går in och visar hur viktig han är för Finlands del. Han täcker ytor, vinner bollar och är trygg med bollen.

Den 22-årige Suhonen är i sin tur en ung spelare som man gärna får hålla koll på i fortsättningen.

– Suhonen är en intressant spelare som aldrig försvinner ur matchbilden. Han är konstant spelbar och sätter sig själv i spel. Den resan ska bli intressant att följa framåt, konstaterar Lyyski.

Finlands följande kvalmatcher spelas på hemmaplan: den 16 juni mot Slovenien och den 19 juni mot San Marino. Hela EM-kvalet sänds på Yles kanaler.

Diskussion om artikeln