Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Testdriften vid Olkiluoto 3 framskrider enligt planerna – fungerade störningsfritt under tio dagars testperiod

Olkiluoto kraftverk vintertid.
Bildtext Den kontinuerliga elproduktionen vid Olkiluoto 3 väntas börja den 17 april.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Enligt Industrins Kraft framskrider provdriften vid Olkiluoto 3 enligt förväntningarna och den kontinuerliga elproduktionen väntas börja den 17 april.

Kärnreaktorn Olkiluoto 3 har klarat av tester och fungerat störningsfritt under en tio dagar lång testperiod, meddelar Industrins Kraft (TVO) i ett pressmeddelande.

Provdriften och elproduktionen vid Olkiluoto 3 fortsatte i mitten av mars efter att man blev klar med service av ventiler i reaktorns övertryckskydd.

Enligt TVO har kärnreaktorn klarat av testerna enligt förväntningarna under den nu pågående demonstrationsdriften.

Efter att elproduktionen vid Olkiluoto 3 återupptogs i mitten av mars testades kärnreaktorn först under ett 24 timmar långt prestandatest. Efter det inleddes en tio dagar lång testperiod där kärnreaktorn skulle fungera utan störningar. Testperioden avslutades klockan 2 på måndagen den 27 mars.

”Syftet med testet var att påvisa att Olkiluoto 3 är tillförlitlig, det vill säga att enheten producerar el störningsfritt och kontinuerligt under en tio dagar lång period. Testperioden avslutades framgångsrikt i morse”, säger Tommi Lamminpää, chefsingenjör för reaktorövervakning, i TVO:s pressmeddelande.

Det tidigare genomförda prestandatestet har också blivit officiellt godkänt.

Enligt TVO ska den kontinuerliga elproduktionen vid Olkiluoto 3 börja den 17 april. Det betyder att det nu är cirka tre veckor kvar av den sista testdriften.

När den kontinuerliga elproduktionen vid Olkiluoto 3 börjar kommer Olkiluoto totalt att producera ungefär 30 procent av elen i Finland.