Hoppa till huvudinnehåll

Sport

HIFK vidare trots 0–2-underläge i slutminuterna – Antti Tuisku ser till att de två första semifinalerna spelas i Helsingfors

Uppdaterad 27.03.2023 22:48.
HIFK-spelare firar segern på isen.
Bildtext HIFK-spelarna firar semifinalavancemanget.
Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

I FM-ligan i ishockey är nu tre av fyra semifinallag klara. Publiken i Helsingfors ishall fick valuta för pengarna då HIFK vände 0–2 till 3–2 mot Lukko och tog sig vidare med 4–2 i matcher.

I onsdags tog HIFK ledningen med 3–0 i kvartsfinalserien mot Lukko. Fem dagar senare var Raumolaget nära att kvittera till 3–3.

Med drygt tre minuter kvar ledde Lukko matchen i Helsingfors med 2–0. En bortaseger hade gett en sjunde och avgörande match i Raumo på onsdag.

HIFK gjorde ändå två mål i spel utan målvakt. Då 56.52 hade spelats reducerade Ilari Melart till 1–2 och med 58.29 på klockan kvitterade Eetu Koivistoinen till 2–2.

Programmet är inte längre tillgängligt
Se höjdpunkterna från matchen i Sportrutan. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

HIFK var blekt under ordinarie matchtid och Lukkos ledning på slutet var välförtjänt. I förlängningen, som blev drygt sju minuter gammal, var i sin tur HIFK dominerande.

– Ärligt sagt var vi riktigt dåliga i två perioder, men vi gav oss inte, säger HIFK-tränaren Ville Peltonen på presskonferensen.

– På slutet vågade vi plötsligt spela ut vårt register. Vi har växt som lag och har lärt oss att starta om under matcher.

Paajanen HIFK-hjälte

Klockan stannade på 67.33 då HIFK-centern Otto Paajanen rakade in pucken från nära håll i en tilltrasslad situation. Förlängningsmålet godkändes efter lång videogranskning.

Lukkos tränare Marko Virtanen tyckte att Lukko spelade bra i 50 minuter. Han gratulerade HIFK, men var inte nöjd med domarinsatsen.

– Nu börjar sommarlovet. Om det har skett misstag i domararbetet hoppas jag på att också de får inleda semestern, säger Virtanen.

Båda tränarna var överens om att matchserien hade kunnat sluta hur som helst.

– Vi var lite effektivare, konstaterar Peltonen.

Roope Taponen åker på isen.
Bildtext Roope Taponen imponerade igen i HIFK:s mål.
Bild: Matti Raivio / All Over Press

Det står nu klart att den ena semifinalen spelas mellan Tappara och HIFK. De två första matcherna spelas i Helsingfors, den första på fredag och den andra på lördag.

Antti Tuisku har bokat arenan i Tammerfors och det innebär att såväl Tappara som Ilves inleder semifinalskedet med två bortamatcher var.

I den andra semifinalserien ställs Ilves mot Pelicans eller KalPa. Tisdagskvällens match Pelicans–KalPa avgör vilket lag som går vidare.

Resultat

HIFK–Lukko 3–2 (0–0, 0–1, 0–1, 1–0)

34.07 Josh Kestner (Gabriel Fontaine, Harri Kainulainen) 0-1 PP

43.09 Otto Somppi (Jere Karjalainen, Shaun Heshka) 0-2 BP
56.52 Ilari Melart (Otso Rantakari, Eetu Koivistoinen) 1–2 PP
58.29 Eetu Koivistoinen (Julius Nättinen) 2–2

67.33 Otto Paajanen (Teemu Tallberg, Sebastian Dyk) 3–2

Målvakter:
Roope Taponen, HIFK: 9+8+5+0=22
Artjom Zagidulin, Lukko: 2+3+9+7=21

Publik: 7 131

HIFK till semifinal med 4–2 i matcher.

Diskussion om artikeln